5.1.2017Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra:

k-01-2017-04-MarttiPaananen_S9
Martti Paananen Tukholman vanhankaupungin kujalla. Suomalainen kirkko on toiminut Tukholman ytimessä vuosisatojen ajan.


Aidosti tehty puhuu omaa kieltään

Martti Paananen tulkitsee matkansa Apu-lehden toimituspäälliköstä Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi johdatukseksi. Molemmissa töissä tapaa elämän koko kirjon.

Tukholman vanhankaupungin kujat ovat tulleet tutuksi Martti Paanaselle, joka joulukuun alusta lukien on ollut Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra. Hän oli saman seurakunnan kappalaisena viisi vuotta vuoteen 2011 asti. Sitten tuli pesti Sydneyiin Australiaan.

Kävelemme vanhankaupungin tunnelmallisilla kujilla ja etsimme kuvakulmia. Paananen tapaa käydä Tukholman kaupunkilähetyksen ravintolassa lounaalla sen hyvän ruoan sekä kannatuksen vuoksi. Tällä kertaa salaattilounas lähtee mukaan toimistolle.

Sumiaisissa syntynyt ja Suolahdessa varttunut Martti Paananen, 59, opiskeli teologiaa Helsingissä ja valmistui vuonna 1986 sekä teologian kandidaatiksi että samaan aikaan toimittajaksi Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulusta. Sitä seurasi 20 vuoden toimittajan ura Kotimaan, A-lehtien asiakaslehtien, Kauneus ja Terveys -lehden sekä Apu-lehden toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä.

Teologiasta hän ei kuitenkaan päässyt eroon. Papin kutsumus kolkutteli sisimmässä ja niinpä Paananen lähti Helsingin silloisen piispan Eero Huovisen juttusille. Keskustelun tuloksena hän päätti vaihtaa alaa. Hänet vihittiin papiksi Helsingissä neljäs marraskuuta 2006.

– Minulle oli yllätys, että löysin itseni Tukholmasta vuonna 2006 ja sitten yhtä iso yllätys, että löysin itseni Sydneystä ja taas omalla tavalla on yllättävää, että olen nyt tämän Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra, Martti Paananen sanoo ja katselee ympärilleen kirkkoherran tilavassa ja historiaa huokuvassa työhuoneessa.

– En olisi osannut tällaista elämän polkua tai elämänkaarta piirtää itselleni. Kaikki kokemukset muokkaavat meitä ihmisinä. Tulkitsen näitä asioita johdatuksena. Kokonaisuutena tämä on ollut jännä seikkailu.

Toimittajakokemustaan kirkkoherra pitää hyvänä taustana papille. Siinä on joutunut tapaamaan kaikenlaisia ihmisiä ja törmännyt koko elämän kirjoon niin kuin papin ammatissakin joutuu.

– Molemmissa töissä ollaan totuutta etsimässä ja elämää ihmettelemässä.

 Tämä juttu on katkelma. Lue haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta 1/2017!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä