12.10.2017Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Tule sellaisena kuin olet
– älä jää sellaiseksi

Johanna-Sandberg
– Tittelini ”yhteisöinspiraattori” lähti jostain läpästä, mutta se sopii minulle hyvin. Tykkään inspiroida ihmisiä. Unelmoin isoja kirkollemme, mutta kaikki lähtee Jumalan puoleen kääntymisestä, sanoo Johanna Sandberg.


Hengen uudistus ry:n yhteisöinspiraattori Johanna Sandberg haaveilee seurakunnista, joissa kasvetaan hengellisesti ja joihin aivan kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita. – Toimimmeko me kuin Jeesus silläkin uhalla, että saamme syntisten kaverin maineen, ”toipuva fariseus” kysyy.

Teologian maisteri Johanna Sandberg, 39, tuo terveisiä Teksasista Suomen seurakunnille.

Hän osallistui 11 kuukauden ajan Austinissa Gateway-seurakunnan johtajuuskehitysohjelmaan ja oli harjoittelijana pienryhmistä ja hengellisestä kasvusta vastaavassa tiimissä.

Kasvuprosessiin kuului itsetuntemuksen opetteleminen.

– Se oli syvälle luotaava ja identiteettini kannalta perustavaa laatua oleva matka omaan itseeni. Tajusin kokeneeni itseni lapsesta lähtien ulkopuoliseksi. Luin aina herkästi ihmisistä, ottavatko he minut sisään joukkoon vai jäänkö ulos, Sandberg kertoo.

Kristityssä perheessä kasvanut seurakunta-aktivisti tajusi Gateway-koulutuksensa aikana olevansa ”toipuva fariseus”.

– On raflaavia syntejä, joista on coolia kertoa: olin huumerikollinen ja vankilakundi, ja sitten tulin uskoon. Kaikki huutavat halleluja! On häpeällisiä syntejä, joista kerrotaan lähinnä vertaisryhmissä: pornoriippuvuus, hyväksikäyttäjä, talousrikollinen.

– Ja sitten on se syntisryhmä, jolle Jeesuskin oli kova: fariseukset. Vaatii paljon pokkaa tunnustaa: olen fariseus! Toipuva fariseus – pyhäkoulutyttö, joka ei koskaan keksinyt itsestään lueteltavia syntejä.

Sandberg korostaa, ettei ihmisiä saa jakaa pyhiin ja pahoihin. On vain Jumalasta eroon lipsuvia ihmisiä, jotka tarvitsevat ihan samaa armoa.

Tämä haastattelu on katkelma. Lue juttu kokonaisuudessaan Sanasta 41/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä