31.5.2018Sanat: Janne VillaKuva: Jani Laukkanen

Uskon ja urheilun jalo kilvoittelu

Poutala NETTIIN

– Urheilu on opettanut minulle paljon. Monia sen opeista pystyy hyödyntämään myös hengellisessä elämässä ja työssä, sanoo pikaluistelussa maailman huipulle päässyt Mika Poutala.

Tämän vuosikymmenen menestyneimpiin suomalaisurheilijoihin lukeutuva pikaluistelija Mika Poutala, 34, ilmoitti kaksi viikkoa sitten lopettavansa urheilu-uransa.

Tapaamme ilmoituksen jälkeen espoolaisen kauppakeskuksen kahvilassa. Poutala on vienyt lapsensa lähettyvillä olevaan seurakunnan kerhoon.

Mies näyttää enemmän huojentuneelta kuin hämmentyneeltä. Kolmen viime vuoden projekti tähtäsi kuluneena talvena Etelä-Koreassa järjestettyihin olympialaisiin. Poutala sijoittui neljänneksi, kolmen sadasosan päähän pronssista.

– Kauden päättymisen jälkeen ajatukseni olivat sekavat. Listasin, mitä hyviä ja huonoja asioita uran jatkaminen tuottaisi.

– Loppupeleissä päätös ei ollut vaikea, vaikka tunteet olivat vahvasti pinnassa. Fokus ja ykkösprioriteetti ovat nyt perheessä, jolle haluan antaa enemmän aikaa, Poutala selvittää suurta ratkaisuaan.

Talvella häntä alkoi vaivata, kun lapset ikävöivät isäänsä ja reagoivat selkeästi poissaoloon. Kotoa lähtiessä oli paljon itkua.

– Jos olisin jatkanut samalla tavalla, olisin mahdollisesti hajottanut jotain. Oli aika vetää stoppi tähän työhön.

Miten urheilullinen ja hengellinen kilvoittelu suhtautuvat toisiinsa?

– Pikaluistelijana kilvoitteluni ei ollut enää pitkään aikaan pelkkää mitaleista taistelemista. Suurin motivaatio oli, että koin olevani Jumalan valtakunnan käytössä.


Lue koko juttu Sanasta 22/2018.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä