2.7.2015Teksti Mari VainioKuva Olli Vuorela

Utö – saari täynnä hiljaisuutta

k-27-2015-04-Eija ja Seppo Nurmio@Olli VUorela
Kun Eija ja Seppo Nurmio rakastuivat, he päättivät muuttaa saarelle, joka oli kummallekin rakas.


Eija ja Seppo Nurmio viettävät eläkepäiviään Utön saarella. Saaren avaruus kantaa hiljaisuuden äärelle.

– Utö on meille suuri lahja, etuoikeus, sanoo Eija Nurmio. Hän vieraili saarella ensimmäistä kertaa vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Se oli vahva kokemus, joka vaati palaamaan saarelle vielä samana kesänä useita kertoja.

Utö on syvä hiljaisuuden sija. 1980-luvulta saakka Vihdin seurakunnassa retriittejä ohjannut Eija alkoi järjestää niitä myös saarella.

Hän kertoo saaren ympäröimästä aavasta merestä, sen ikiaikojen muovaamista kivistä ja kallioista, karun maan harvinaisista kasveista ja linnuista, jotka etelästä palatessaan pysähtyvät saaren rannoille matkatessaan kohti manteretta.

Seppo Nurmio jäi aiemmasta avioliitostaan leskeksi myös kymmenisen vuotta sitten.

– Osallistuin silloin seurakunnan järjestämään sururyhmään. Sen jälkeen olin satunnaisesti mukana myös Eijan ohjaamilla Utön retkillä ja retriiteissä.

Kun Eijan ja Sepon ystävyys alkoi kasvaa kiintymykseksi ja rakkaudeksi päätyen avioliittoon vuonna 2011, oli luontevaa suunnata yhteinen katse kohti molemmille rakasta saarta.

– Olimme kumpikin siirtymässä eläkkeelle. Vähitellen alkoi itää ajatus ja toive pitemmästä olosta saarella. Emme olleet kovin luottavaisia asunnon saannin suhteen. Jotta koulu pysyy saarella, ovat lapsiperheet asuntojonossa aina ensimmäisellä sijalla. 

Pariskuntaa kuitenkin onnisti. Eija jäi kesäkuussa eläkkeelle ja elokuussa he saivat tiedon asunnosta Utön eteläisimmässä kärjessä. Näin heistä tuli maamme ”eteläisin pariskunta”.

Marraskuun myrskyisenä päivänä, onnellinen pari karautti peräkärryineen laivasta maihin.

– Koettelemus, joka palkittiin seuraavana aamuna talomme yläpuolella kaareutuvana komeana sateenkaarena.

Aiempaan elämään verrattuna Eija ja Seppo kuvaavat arkeaan levollisen raukeaksi. Sanoiksi löytyvät kiireettömyys, autottomuus, meluttomuus, rauha…

Lue lisää elämästä ja hiljaisuudesta Utön saarella Sanasta 27/2015!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä