14.11.2013Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Uutismiehen maailma on yhä hyvä

k-46-2013-04-Peter nyman juttukuva@Jani Laukkanen
– Jos ravintolassa pitää valita yliystävällinen ja joidenkin pinnallisena pitämä jenkkien palvelutyyli tai pahimmanlaatuinen itäisen kulttuurin ”palvelu”, jossa joku heittää maksalaatikon pöytään sanomatta mitään, valitsen edellisen. Se antaa enemmän positiivista energiaa, uutisankkuri Peter Nyman sanoo.


– Pessimismi ei ole yleensä rakentava voima. Suomalainen kulttuuri on onneksi muuttumassa tältä osin parempaan suuntaan. Nuori polvi suhtautuu asioihin jo vähän valoisammalla tavalla, MTV3:n uutisankkuri Peter Nyman sanoo.

Peter Nyman, 47, on maamme positiivisimpina pidettyjä miehiä. Hän myöntää, että arvio elämänasenteesta osuu osapuilleen kohdalleen.

– Yhtä suomenruotsalaista kirjailijaa lainatakseni: koen olevani pinnalta positiivinen kaveri, jonka pintakerroksen alta löytyy melankolinen suoni, mutta sen alla on optimistinen ja peruspositiivinen pohja, joka on koko olemukseni perusta.

Huonojen uutisten virrassa saattaa unohtua se kulttuurin ja sivilisaation kokonaiskuva, jota Peter Nyman pyrkii kirkastamaan.

– Luojan kiitos, maailmassa on sittenkin enemmän hyvyyttä kuin pahuutta! Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon mekanismeja, jotka ehkäisevät sotaa ja yrittävät saada ihmiset elämään rauhassa.

Nyman ei haluaisi elää vaikkapa 1700-luvulla. Ihmiskunta on hänestä nyt monella tavalla ymmärtäväisempi kuin koskaan – myös psykologisesti.

– Lastenkasvatus on tästä hyvä esimerkki. Me olemme valistuneempia kuin koskaan.

Monien intellektuellien mielestä maailma on yhtä kaikki menossa aina huonompaan suuntaan. Uutismies tiedostaa, että kyynisyyden perspektiivi vaanii koko ajan myös mediassa.

– Kun valittaa, että kaikki on pinnallista, surkeaa ja kaupallista, se on Suomessa helppo tapa saada kunnioitusta älykkönä. Mutta älyllisen halpahintaisuuden rajat tulevat vastaan nopeasti. Yksipuolinen analyysi maailmasta ei tuota kovin korkeita pisteitä.

– Sarkastinen, kyyninen ja cool, postmodernin ironinen ihminen ei uskalla asettua alttiiksi arvostelulle ja heittäytyä kokemaan hyvää elämää. On paljon vaativampaa puolustaa hyvyyttä ja tuoda sitä esiin.

– Ihmisen pitää olla tarpeeksi vahva ja eheä, että hänellä on varaa olla ulospäin myönteinen, kiva ja rakentava, Peter Nyman heittää kasvuhaasteen kyynikoille.


Lue koko haastattelu tämän viikon Sanasta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä