28.5.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Vanha syntisäkki ei valaistunut idässä

– Modernin kansanuskon mukaan kaikki uskonnot vievät samaan päämäärään, mutta minulle on ilmoitettu vain Kristus. Muut voivat siirtyä korkeammin valaistuneiden joukkoon, jos haluavat, sanoo Intian-matkalta palannut kirkon uskontokasvatussihteeri Pekka Yrjänä Hiltunen.

k-22-2015-4- Hiltunen

Keskiaikainen huikea kaupunki on kuin antikvariaatti paitsi että siellä joutuu kävelemään lehmänlannassa, Pekka Yrjänä Hiltunen kuvaa Intian matkansa ensimmäistä etappia Varanasia.

Sinne tuli lähtö, kun Aasian ikävä iski. Entiset Thaimaan lähetystyöntekijät Pekka ja Pirkko Hiltunen ottivat viiden kuukauden vuorotteluvapaan.

Kirkon uskontokasvatussihteeri teki tosin Intian lomallaan sitä, mitä hänen pitäisi tehdä työkseenkin. Hän yritti ymmärtää Suomessa vahvistuvaa idän uskontojen ajattelua ja mietti, miten kristitty voisi päästä sen edustajien kanssa vuoropuheluun.

Varanasissa Hiltuset vierailivat  katolisen lähetysjärjestön ashramissa, jonne kokoontuu paikallisia kristittyjä mutta myös Kristo-bhaktoja, hinduja, jotka palvovat Kristusta.

Kristus ei kuulu
gurujen klaaniin

Länsimaiset henkiset opettajat, pappeja ja munkkeja myöten, ovat löytäneet tiensä Intiaan. Siellä he välittävät usein – myös monille länsimaalaisille etsijöille – idän uskontojen värittämiä oppeja.

Uskonnot yhdistävän uushindulaisen ajattelun mukaan jokaisessa ihmisessä on jumalallinen minuus. Kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa. Buddha, Jeesus ja äiti Amma ovat yhdessä valaistuneiden viivalla.

Varsinainen tie jumalyhteyteen on – Kristuksen sijasta – meditaatio. Jumaluuden löytää itsestään mietiskelemällä minkä tahansa uskonnon menoin, kuuntelemalla guruja ja tunnistamalla myönteiset vibraatiot ja energiat, Hiltunen selvittää.

– Jeesus-tietoisuuden taso on sama kaikille eri uskontojen valaistuneille. Jeesusta pidetään vain yhtenä henkisenä opettajana, joka johdattaa ihmisen sisäiseen Jumalan tuntemukseen.

Eräs taustaltaan katolilainen mutta uushindulaisuuden opeista ammentanut isä sanoi Hiltuselle suoraan, ettei Jeesus ole hänelle lunastaja eikä kuningas, vaan guru, joka on kulkenut oman henkisen kehityksensä tien ja on samanvertainen ihmisolento kuin mekin.

– Jeesuksen saavuttama jumalaoivallus ja jumaluus on siis mahdollinen kaikille. Minusta tämä on perushindulaista advaita-oppia, jonka yhdeksi guruksi Nasaretilainenkin on valjastettu.

Lue koko juttu Pekka Hiltusen Intian-matkasta tämän viikon Sanasta


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä