21.1.2016Teksti Janne VillaKuva Sirpa Päivinen

Vapaa ajattelu on elinehtoni

Ateistisen juutalaisperheen pojan päätyminen katolilaiseksi papiksi ja joensuulaiseksi ortodoksisen teologian professoriksi ei ollut ihan tavallinen tarina. Kukapa olisi uskonut sitäkään, että naisista pitävä pariisilaisintellektuelli Antoine Lévy alkaisi selibaattiin sitoutuneeksi saarnaajaveljeksi.

k-03-2016-01-Antonie Levy_4_320mm

Omasta uskosta kertominen äidille on ollut Antoine Lévyn, 53, elämän vaikein hetki, dominikaanipappi tunnustaa liki 30 vuotta tapauksen jälkeen Studium Catholicum -kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

Ateistikodissa kasvaminen ei pelastanut poikaa kristilliseltä hapatukselta. Eikä filosofian opiskelu maailmankuulussa, varsin vapaata ja usein ateistista aatosta tuottaneessa Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Juutalaisesta taustasta tuleva äiti oli tiukka ateisti, kuten jo tuolloin kuollut isäkin. Hän vihasi uskontoja yleisesti ja juutalaisia vainonnutta kristinuskoa erityisesti.

– Äiti sanoi, että jos Jumala loi maailman tällaiseksi, hän on kuin pyöveli. Ne, jotka palvovat Jumalaa, palvovat omaa tuomisijaansa.

Natsien johtamien juutalaisvainojen aikana katolilaiset olivat olleet pelokkaita ja hiljaisia, pahoja ja tekopyhiä. Protestantit Ranskassa olivat olleet sentään hieman herkkätunteisimpia suhteessa juutalaisiin, Lévy toteaa.

Lue koko juttu Sanasta 3/2016Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä