30.7.2015Teksti Janne VillaKuva Andreas Janett

Virolainen tarina tuli iholle

tuulia1

Tuulia Matilainen totaalirakastui Viroon ja osti sieltä kakkoskodin. Talo oli alun perin apteekki, jonka omistajan neuvostomiehittäjät murhasivat. Apteekkarin tarina innoitti kirjailijan kirjoittamaan romaanin.

Totaalinen rakastuminen tapahtui yhtenä toukokuun iltana Peipsijärven rannassa, johon aaltojen tyrskeet löivät. Puut olivat lehdessä ja kukkivat syreenit ryöppysivät päälle jopa sortuneiden kivimuurien välistä.

– Satakieli lauloi yläpuolella ja äänitin sitä kännykällä. Hetki oli järisyttävä, Tuulia Matilainen kuvailee noin kymmenen vuoden takaista sydämensä menettämistä Virolle.

 Hän avusti siihen aikaan Akaan paikallislehteä ja kirjoitti useita reportaaseja Virosta. Niillä reissuilla vapaa toimittaja ihastui Alatskiviin ja sitä ympäröivään seutuun. Hän kävi siellä useana kesänä, lopulta perheenkin kanssa.

– Lapsuuteni Keski-Pohjanmaalla oli kituliaita mäntyjä, ei mitään erityisen komeita maisemia. Perho oli köyhää seutua ja ihmisetkin vaatimattomia. Kaakkois-Viron käsittämättömän kaunis luonto taas on äärimmäisen vehmasta, Matilainen vertailee.

– Virossa ei näe puupeltoja niin kuin Suomessa, vaan metsissä on isoja ja vanhoja puita. Ehkä juuri sen takia siellä on niin paljon lintuja. Rakastan kävellä niillä metsäteillä.

Se tavallinen tarina

Viehättävä alatskiviläinen rakennus, jossa Tuulia Matilainen oli vieraillut, tuli muutama vuosi sitten myyntiin. Yli hehtaari maata ja 160-neliöinen kivitalon reilu puolikas. Hän linkitti facebookissa myynti-ilmoituksen.

– Mutta yöllä aloin miettiä asiaa, enkä saanut unta. Poistin linkin, ettei kukaan vaan huomaisi sitä. Aloin puhua talon ostamisesta miehelleni. Mies sanoi myöhemmin, että minä päätin kaupasta, Tuulia naurahtaa.

Koko perhe on onnellinen talosta, jonka vieressä on Alatskivin linnan puisto pitkine muureineen.

– Lapsetkin tykkäävät paikasta. Kaikki lähtevät sinne mielellään. Olen sanonut, että toivon siitä tulevan joskus mummolan, jossa hoidan lastenlapsia. Toki haaveilen, että voisin viettää jo nyt siellä paljon enemmän aikaa.

Matilaisten kakkoskoti oli alunperin apteekki, jonka rakennutti Rudolf Matsin. Apteekki kansallistettiin neuvostomiehityksen aikana. Viron vapauduttua rakennus palautettiin entisten omistajien jälkeläisille.

Matsinin henkilöhistoria tuntui elävän tämän entisessä kotipaikassa. Matilainen otti selvää miehen vaiheista tekemällä toimeksiannon tutkijoille, jotka löysivätkin aineistoa, kuulustelupöytäkirjoja myöten.

Lue Sanasta 31/2015, millainen tarina miehellä oli.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä