12.2.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Ystävyys on pyhä asia

Ihmisten syvässä kohtaamisessa on Korkein läsnä, kokee hiippakuntasihteeri Raine Haikarainen. – Minulla on ollut paljon hienoja, yhdessä ystävien ja läheisten kanssa jaettuja hetkiä sekä inspiroivia työtovereita, joita en haluaisi kokonaan menettää eläkkeelläkään.

Raine Haikarainen@Jani Laukkanen

Hauskaa ohjelmaa ja yhdessäoloa, laulua, tanssia ja puheita, paria piispaa myöten. Verkostoitumisen mestari Raine Haikarainen on vetänyt suuren helsinkiläisravintolan täyteen väkeä.

Hillitty herrasmies järjestää kirkollisten piirien parhaita juhlia. 65-vuotisjuhlat ennakoivat maaliskuussa tapahtuvaa eläköitymistä.

Helsingin hiippakunnan kasvatuksen hiippakuntasihteeri ei pidä itsestään ylimääräistä ääntä, mutta monien arvostama mentori ja kirkon harmaa eminenssi on vaikuttanut lukuisten ihmisten elämään ja ajatteluun. Hän on toiminut takavuosina muun muassa gospelin tekijöiden ja nyttemmin kirkollisten viestijöiden kummisetänä.

Mikä on lukuisten ystävyyksien ylläpitämisen salaisuus?

– Olen säilyttänyt säännöllisen yhteyden joihinkin koulukavereihin ja nuoruuden ystäviini. Vanhan ystävyyden varassa on hyvä levätä ja ihmetellä elettyä elämää.

Raine tunnustaa tarvitsevansa läheisiä ihmisiä ympärilleen jo ajatusten vaihdon takia. Joidenkin asioiden suhteen hän myöntää olevansa erakkouteen taipuvainen.

– Minussa on vetäytyvä ja torjuva puoli. Läheiseni näkevät metrien päähän, ellen viihdy. En ole ollenkaan ylisosiaalinen.

Teologian tohtorilla on Martin Buberiin ja Mihail Bahtiniin nojautuva näkemys ystävyyden sakramentista.

Siellä missä kaksi ihmistä on intensiivisesti läsnä yhdessä, on mukana myös Kolmas. Vahvassa vuorovaikutuksessa on salattu spirituaalinen ja eksistentiaalinen ulottuvuus.

– Itse tulkitsen tämän iloisesti ja vapaasti hengellisellä tavalla: Jumalan salattu läsnäolo toteutuu kahden ihmisen syvässä kohtaamisessa, jossa voimme tuntea pyhän.

– Olen kokenut monia pyhiä hetkiä, jotka ovat liittyneet hyviin keskusteluihin, tarinoiden kertomiseen ja kokemusten jakamiseen, joskus hauskanpitoonkin. Tämä tekee kohtaamisista kiehtovia ja ainutkertaisia.

Voi tietysti käydä myös päinvastoin. Ihmisten jyrkän kohtaamattomuuden kuilu paljastaa meistä myös pimeyttä, Haikarainen filosofoi.

Lue haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta 7/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä