12.4.2018Sanat Lauri ThurénKuva Istockphoto

Tunnista oikea paimen

saarnakuva

Jeesuksen viesti avautuu kolmesta sanasta, jotka jäävät suomennoksen lukijalta piiloon. Sananmukaisesti varas ”nousee” lammastarhaan (jae 2) ”teurastaakseen” lampaita (jae 10). Mutta paimen kutsuu ”omia” lampaitaan ja vie ne laitumelle (jae 3).

Jerusalemiin, siis Jumalan luokse ”noustiin” – lammastarha kuvaa seurakuntaa. Vaara uhkaa sen sisällä enemmän kuin ulkopuolella! Varas, väärin opettava julistaja, ei tuhoa noin vain, vaan hakee lampaista itselleen hyötyä kuin ”teurastaja”. Hyvä paimen kutsuu tarhasta vain ”omia” lampaitaan – muitakin oli saman aitauksen sisäpuolella.

Miksi Jeesus kertoo tämän? Lampaan ei tarvitse puolustautua vierasta teurastajaa vastaan. Riittää kun korva tunnistaa oman paimenen äänen. Hänen perässään on hyvä lähteä laitumelle. Siellä eivät teurastajat hillu.

Lampaan kannalta on siis elintärkeää, että korva toimii. Se erottaa väärän paimenen äänen oikeasta. Korva pysyy kunnossa lukemalla Raamattua ja kuuntelemalla sen mukaista opetusta.


Evankeliumi

Jeesus sanoi: ”Totisesti, totisesti: se, joka ei mene lammastarhaan portista vaan kiipeää sinne muualta, on varas ja rosvo. Se, joka menee portista, on lampaiden paimen. Hänelle vartija avaa portin, ja lampaat kuuntelevat hänen ääntään. Hän kutsuu lampaitaan nimeltä ja vie ne laitumelle. Laskettuaan ulos kaikki lampaansa hän kulkee niiden edellä, ja lampaat seuraavat häntä, koska ne tuntevat hänen äänensä. Vierasta ne eivät lähde seuraamaan vaan karkaavat hänen luotaan, sillä ne eivät tunne vieraan ääntä.”

    Jeesus esitti heille tämän vertauksen, mutta he eivät ymmärtäneet, mitä hän puheellaan tarkoitti. Siksi Jeesus jatkoi:

    ”Totisesti, totisesti: minä olen lampaiden portti. Ne, jotka ovat tulleet ennen minua, ovat kaikki olleet varkaita ja rosvoja, eivätkä lampaat ole kuunnelleet heitä. Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

Joh. 10:1-10

                    

Rukoilemme

Herramme ja Vapahtajamme Jeesus Kristus.

Me koetamme ottaa elämämme

omiin käsiimme.

Luotamme vääriin herroihin

ja vääriin paimeniin

ja petymme yhä uudelleen.

Sinä olet oikea Herra ja oikea Paimen.

Johdata meitä tietäsi

ja pidä meidät aina yhteydessäsi.

Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä