8.11.2017Teksti: Freija ÖscanKuva: Istockphoto

Hyväksytään toisemme

k-45-2017-2-SaarnaOn vaikea olla yksimielinen, kun on eri mieltä. Siksi se onkin aikuisuuden ja kypsyyden mitta. Lapset riitelevät, paiskovat ovia ja mököttävät, hylkäävät ihmisiä. Aikuinen tietää, missä kulkee riidan raja ja mitkä ovat ne asiat, jotka eivät riidasta horju. Enkä tässä nyt viittaa lapsilla ja aikuisilla ikään vaan mielen kypsyysasteeseen.

Aikuisuuden avain on ymmärtää, että elämän asioissa on erilaisia tasoja. On tärkeitä ja vähemmän tärkeitä tasoja. Tärkeää on esimerkiksi se, että rakastan toista ihmistä, ymmärrän häntä jollain syvemmällä tasolla ja olen sitoutunut häneen. Yksityiskohdista voin sitten olla erimieltä: politiikasta, taloudesta, kirkollisista tavoista ja mitä näitä nyt on. Enkä tässä nyt viittaa vain puolisoon vaan esimerkiksi toiseen kristittyyn veljeen ja sisareen. Kristittynä olen sitoutunut siihenkin rakkauteen.

Aikuisuuteen kuuluu se, että jaetaan asioita, kuunnellaan ja ollaan vierellä kaikissa tilanteissa, vaikka oltaisiinkin eri mieltä. ”Hyväksykää siis toinen toisenne, niin kuin Kristuskin on hyväksynyt omikseen teidät, Jumalan kunniaksi”, kehottaa Paavali (Room. 15:7). Se on niitä isoja ja tärkeitä linjoja, että Kristus on sinut ja minut hyväksynyt. Mitäpäs jos siis hyväksyisimme myös toisemme?

 

Olkaa kaikki yksimielisiä

Olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä. Älkää vastatko pahaan pahalla älkääkä herjaukseen herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa.

1. Piet. 3:8–9

 

Rukoilemme

Herra,
auta minua kuuntelemaan
vapain sydämin ihmistä
joka ajattelee toisin kuin minä,
joka näkee elämän toisin kuin minä
ja joka tekee toisenlaisia ratkaisuja.
Auta minua muistamaan,
että me molemmat olemme ihmisiä
ja sinulle rakkaita
ja että se, mikä sopii minulle,
ei ehkä olekaan hänen tiensä.
Tulkoon sinun rakkautesi
minun rakkaudekseni.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä