8.2.2018Teksti Lauri ThurénKuva Istockphoto

Miljoona kertaa nolla

saarna

Alakoululaisen matikan opiskelua on kiehtovaa seurata. Otetaan kertolasku, jossa on paljon isoja ja mutkikkaita numeroita. Ja yhtenä tekijänä välissä nolla. Miten muka voi olla, että lopputulos on nolla?

Korintin seurakunnassa osattiin puhua kielillä ja profetoida. Teologian syventävästä kurssista saatiin erinomaiset tiedot. Uskoa riitti keskisuuren maanrakennusfirman tarpeisiin. Lisäksi seurakuntalaiset antoivat isolla kädellä varoja nälkäpäiväkeräykseen ja olivat vaikka valmiita kuolemaan uskonsa puolesta. Siis kaikin tavoin ihannekristittyjä.

Paavali summaa komeasti seurakuntalaisten hienot ominaisuudet – ja kertoo tuloksen nollalla. Vain rakkaus puuttui.

Ei apostoli edellytä ylimaallista, jumalallisen jaloa tunnetta. Ei hän puhu vaaleanpunaisesta lemmestä, ei kaikennielevästä räytymisestä. Rakkaus on sitä, että ottaa toisen ihmisen oikeasti huomioon, vaikka itse olisi miten oikeassa. Muuten kaiken tulo on nolla. Elämän alakoululaisen on tätä vaikea ymmärtää.


Jos rakkaus puuttuisi

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.

1. Kor. 13:1–3

 

Rukoilemme

Jeesus,

sinä olet köyhien,

sairaiden ja heikkojen ystävä.

Sinä käännyt niidenkin puoleen,

joista muut eivät välitä.

Me tukimme helposti korvamme

toisten ihmisten hädältä.

Kiitos, että sinä kuulet sen.

Sinä näet ulkokuoren läpi sydämeen asti.

Sinä avasit sokean silmät.

Avaa meidänkin silmämme

näkemään jokaisessa ihmisessä

Jumalan kuva, hänen kätensä jälki.

Kiitos, että kuulet meitä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä