2.8.2018Sanat Teemu Kakkuri

Voi sinua, Eurooppa

k-31-2018-15-omahetki_Sodoma_-_Doré

Lapsena taisin ajatella, että hyvä niiden Jeesuksen aikalaisten oli uskoa, kun näkivät kaikki hänen tunnustekonsa. Saattaa tuollainen ajatus tulla aikuisellekin mieleen. Nyt joudumme uskomaan vuosituhansien takaisia asioita ja pelkän kirjallisen todistuksen aiheella.

Vaan ei se niin mene. Jeesuksen aikalaisille uskominen oli – jos mahdollista – vieläkin vaikeampaa. Tai ainakin parannuksen tekeminen. Kaupungit, joissa asui hurskaita juutalaisia, olivatkin Vanhan testamentin mainitsemia synnin pesiä pahempia. Pohjanoteerauksena Sodoma, jonka nimi on tullut merkitsemään kaikkea syntiä ja saastaisuutta. Senkin kävisi tuomiolla paremmin kuin Jeesuksen kotikaupungin Kapernaumin.

Ei Jeesus ainakaan mielistelijä ollut. Hänen ei tarvinnut kalastella ääniä eikä hivellä ihmisten omanarvontuntoa. Jeesus ei julistanut ”Kapernaum first!” Demokratian heikkous on, että se on niin altis ihmisten mielistelylle ja vieraiden ja vähemmistöjen syrjimiselle. Kotijoukot eivät yleensä tingi omastaan eivätkä aseta toista etusijalle.

Meidänkään ei parane mollata Kapernaumia, Beetsaidaa tai Korasinta. Niiden kohtaloa ei kysytä meidän omiltatunnoiltamme. Ihan omaa peiliämme saamme katsella. 

    

Päivän evankeliumi

Jeesus alkoi soimata niitä kaupunkeja, joissa hän oli useimmat voimatekonsa tehnyt, siitä etteivät ne olleet tehneet parannusta: ”Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te.  Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä.”

Matt. 11: 20-24


Rukoilemme

Iankaikkinen Jumala ja Herra,

sinä olet evankeliumin sanalla

kutsunut meidät kansaksesi

ja luvannut meille elämän.

Me rukoilemme sinua:

Johdata meitä Hengelläsi niin,

että ymmärrämme, missä on turvamme,

emmekä hukkaa

sinun antamiasi etsikkoaikoja.

Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,

meidän Herramme tähden.

 

 


 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä