9.5.2018Sanat Juhani HuttunenKuva Wikimedia Commons

Todellinen kristittyjen ykseys

k-19-2018-15-Oma hetkiNETTI

Kristinusko oli aluksi itämainen uususkonto. Joidenkin kristittyjen meditaatioon kuului se, että he piinasivat ruumistaan olemalla syömättä ja juomatta.

Nykyään jotkut haluavat kastautua pyhässä joessa, melkein kuin hindut konsanaan. Jotkut kirjaimellisesti polskuttelevat Jordanissa uudistaakseen kasteensa. Kristinusko on käsittämättömän monimuotoinen uskonto.

Tapasin hiljattain syyrialaisen ortodoksipapin. Syyriassa ja Irakissa on maailman vanhimmat kristilliset kirkot. Puhuimme kristittyjen ykseydestä. Tämä pappi ei vaatinut, että kaikkien pitää muuttua ortodokseiksi. Hän tunnisti, mikä erottaa idän ja lännen kristittyjä. Itä korostaa tunnetta, länsi analyyttista ajattelua. Hän oli itämainen mystikko, minä taas maallistunut länkkäri.

Sillä välin, kun me pohjolassa olemme riidelleet homoista, Syyriasta ja Irakista monet seurakunnat on hävitetty tappamalla seurakuntalaiset. Mainittu arkkimandriitta toivoi nimenomaan ykseyttä. Hän toivoi lännen solidaarisuutta vainottuja kristittyjä kohtaan – että me olisimme yhtä.


Päivän evankeliumi

Jeesus rukoili ja sanoi: ”Isä, niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni uhriksi heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä.

Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.

Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.”


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä