4.5.2018Teksti Sakari Timonen

Anna arvo vanhukselle

Sakari Timonen

– Tuleeko eläkeläislippu?

Tämä nuoren linja-autonkuljettajan vilpitön kysymys sai minut hämmentymään ja huvittumaan. Enhän minä mikään eläkeläinen ole, ja vastahan minua töissä pojiteltiin. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, ja otin matkalla itsestäni selfien. Ikääntyvä mieshän se siinä, ei siitä mihinkään pääse.

Se pisti miettimään tulevaisuutta. Lapsettomana minulla ei todennäköisesti tule parinkymmenen vuoden kuluttua olemaan muita omaisia kuin viranomaiset. Niinpä minulle ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten vanhustenhuolto tullaan järjestämään.

Viime aikoina on kuulunut ikäviä uutisia vanhustenhuollon ongelmista ja suoranaisista laiminlyönneistä. Kun laitoshoitoa takavuosina ruvettiin purkamaan, kodin sanottiin olevan paras paikka. Niin varmasti useimmiten on, mutta se edellyttää kotihoidon resurssien riittävyyttä ja joustavuutta siten, että palvelutarpeen kasvaessa myös palvelut kasvavat. Tämäkin luvattiin puheissa toteuttaa, mutta käytäntö on valitettavasti osoittanut lupaukset osittain katteettomiksi.

Säästö- ja tehokkuusajattelu on aiheuttanut resurssien riittämättömyyden. Kotihoitajat tekevät työnsä kuten pitääkin, mutta liian kireiksi mitoitetut aikataulut rajoittavat yhteen asiakkaaseen käytettävää aikaa liikaa. Varsinkin sairaille vanhuksille kodista tulee liian helposti vain säilö, jossa he odottavat hoitajan käyntiä pääsemättä välttämättä edes ulkoilemaan. Koko kansa järkyttyi tapauksesta, jossa kotihoidossa oleva vanhus oli ollut kuolleena useita viikkoja kenenkään huomaamatta.

Nykyisin ihannoidaan nuoruutta ja nuorekkuutta kenties enemmän kuin koskaan. Ihmisen arvo mitataan hänen tekojensa ja pystyvyytensä kautta. Ihmisen on oltava nuori, terve ja tehokas. Näin ei aina ole ollut, vaan ihmiskunnan historiassa vanhuutta on pidetty tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena asiana. Iän tuomaa elämänkokemusta on osattu arvostaa, mutta nykyisin arvostus ja kunnioitus kuuluvat enemmän puheissa kuin näkyvät käytännön teoissa.

Minun mielestäni kunnioitus tarkoittaa ikäihmisen ottamista ihmisenä sekä hänen iän ja sairauksien tuomien tarpeidensa tyydyttämistä. Ikäihminen ei saa olla mikään ongelma, joka ”murtaa huoltosuhteen”, ”kasvattaa kestävyysvajetta” tai on jopa ”yhteiskunnallinen aikapommi”. On selvää, että terveydenhuollon paraneminen lisää ikäihmisten määrää, joten palveluja tarvitaan tulevaisuudessa lisää. Pelkät mekaaniset palvelut eivät riitä, vaan jokainen haluaa tulla kohdelluksi kokonaisena ihmisenä, ei pelkkänä kotihoidon raporttina ja sairauskertomuksena.

Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle. (3. Moos. 19:32)

Sakari Timonen

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä