7.12.2017Teksti Satu Kreivi-Marin

Ihana villasukkashow

Satu Kreivi-Palosaari

Minuun ottaa yhteyttä palvelukodin työntekijä. Heidän kodissaan asukkaat tarvitsisivat villasukkia. Monella on lääkityksen, iän tai jonkin muun syyn vuoksi vaikea edes laittaa muunlaisia sukkia jalkaansa. Koska marraskuu on menossa, kylmä vastassa ja sukat vähissä, apua tarvittaisiin.

Sukat toisivat myös iloa ja väriä oululaiseen loppusyksyyn. Laitan ilmoitukseen Facebookiin ja seurakuntasihteerin kanssa myös seurakuntalehteen.

Minusta on liikuttavaa ja kaunista, että juuri pappiin ollaan yhteydessä tällä asialla. Mielessäni ovat jo monet palvelukodin tutut kasvot. Hänelle sopisivat punaraitaiset sukat, nuo isot harmaan miestensukat kävisivät ehkä ikkunapaikan veisaajalle.

Keräys on nyt päättynyt, ja olen entistä enemmän vaikuttunut. Villasukkia tulee moninkertainen määrä tarpeeseen nähden. Niitä riittää nyt työntekijöillekin ja naapuripalvelukotiin. Sukissa ovat läsnä kaikki elämän värit, neulojan kosketus ja sukkien käyttäjän tuleva elämä.

Keräys on helppo järjestää. Kyse on vain käyttämättömistä villasukista, ei muista vaatteista. Mikä parasta, kyseessä oli täydellinen win-win -tilanne. Kylmät varpaat saivat pehmeät ja lämmittävät villasukat yllensä, ja kymmenet neulomista rakastavat saivat joko varastonsa liikkeelle tai hyvän syyn neuloa lisää sukkia.

Sain itse käydä hienoja keskusteluja villasukkien lahjoittajien ja vastaanottajien kanssa.

Seurakunnassa on aina joko neulottu villasukkia suoraan tarvitseville tai kerätty niiden avulla rahaa esimerkiksi Yhteisvastuukeräykselle, lähetystyölle ja diakonialle.

Myös talokohtaisia villasukkakeräyksiä on järjestetty aiemmin meidän seurakunnassamme, hommaa ei ole vain keksitty kutsua pop up -keräykseksi. Pyörä on hauska keksiä uudelleen.

Minulle tämä on uutta! Toimia näin konkreettisessa asiassa, kerätä ja välittää villasukkia suoraan tarvitseville. Tuntuu, että aika tuoreena diakoniapappina olen yhtäkkiä merkillisesti asioiden ytimessä.

Älyttömän iloinen näky on 120 paria villasukkia kirkon penkeillä, ennekuin sukat lähtevät tarvitsijoille. Mikään asteikko ei kuvaa sitä lämmön määrää, joka villasukkashow’hun liittyy. Hymyilen koko ajan.  Konkretia, ruumiillisuus, vuovaikutus. Sitä kohti jatkossakin.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä