6.7.2017Teksti: Taneli Heikka

Jättäkää kaikki taaksenne

Uuden testamentin puhuttelevimpia kohtia on opetuslasten kutsuminen. Matteuksen evankeliumin neljännessä luvussa kerrotaan, kuinka Jeesus putkahtaa Galilean järven rannalla kalastavien Pietarin ja Andreaan elämään: ”Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia”.

Käsi ylös: kuinka moni lähtisi noin sekavia horisevan hipin kelkkaan? Nämä veljekset! He aloittavat uuden elämän kiertävän saarnaajan seuraajina.

Mitä ihmettä heille tapahtui?

Kirjoitan tätä tyhjässä asunnossa Washington DC:ssä. Omaisuutemme on pakattu merikonttiin vaihtovaatteita ja paria lohkeillutta muumimukia lukuun ottamatta. Pari viikkoa asumme tyhjässä asunnossa take-away-ruualla ja lainapatjoilla. Sitten, neljän Amerikan-vuoden jälkeen, perheemme palaa Suomeen.

Katselen tyhjää asuntoa. Elimme täällä elämämme parhaimpiin kuuluvat, Jumalan pussaamat vuodet. Saimme toisen lapsen. Kirjoitin väitöskirjan. Olin töissä oma pomoni, lopetin työt joka päivä kolmelta ja tutustuin lapsiimme aiempaa syvemmin. Puolen vuoden isyysvapaa oli hienointa miesbondausta ikinä.

Meillä oli Amerikassa hyvä ja turvallista olla. Pienet asiat ratkaisivat paljon. Ystävälliset ihmiset tervehtivät liikennevaloissa ja puolet vuodesta voi olla shortsit jalassa.

Suomeen paluu innostaa. Sukulaiset, ystävät ja kaunis luonto houkuttavat. Raanasta voi ryystää puhdasta vettä ja ilmaa on ilo imeä. Toisaalta paluu pelottaa. Pohjoisessa Euroopassa iivana uhoa ja terroristi tuhoaa. Kesä on keskiviikosta perjantaihin, ja vain noina päivinä suomalaiset puhuvat.

Katselen tyhjää asuntoa. Amerikalla taisi olla onnessamme vain sivurooli. Muuttaminen tänne oli mahdollisuus tyhjentää kalenteri ja sielu. Löysin uusia ajatuksia, tunteita ja töitä.

Valintamme ovat useimmiten pieniä verrattuna Andreaan ja Pietarin irtiottoon. Mutta elämä tarjoaa jatkuvasti pieniä mahdollisuuksia aloittaa alusta. Voimme ”tyhjentää asunnon”, josta on tullut meille maailma ja sen seinät.

Uuden murtautuminen esiin on Jeesuksen opetuksen ydin. Uskon, että Andreas ja Pietari olivat Jeesuksen poimittavissa vain muutamalla sanalla, koska he olivat valmiita tyhjentämään nykyiset kalantuoksuiset elämänsä ja ottamaan askeleen kohti uutta.

Meitä odottaa Suomessa tyhjä asunto. Voimme antaa hyvien ajatuksien, tekojen ja tunteiden täyttää sen. Autetaanko toisiamme siinä?

Taneli Heikka

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä