7.8.2018Sanat Sakari Timonen

Kaksi herraa 

Sakari Timonen

Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa. (Matt.6:24)

Raamattu ei paheksu rikkautta eikä kiellä rikastumasta, mutta varoittaa kovin sanoin pitämästä rikastumista elämän päämääränä. Moni Raamatun hurskas mies on rikas, mutta yhdestäkään ei mainita kiittäen, että hän on ahne. Rahanhimo syrjäyttää elämässä kaiken muun, ja siihen sortunut joutuu koko ajan miettimään vain omaisuutensa kartuttamista ja pelkäämään sen menettämistä.

Nykyinen yhteiskunta tuntuu unohtaneen nämä varoitukset. Vaurauden kerääminen ja sen näyttäminen ovat arvossaan. Rikkaita ihaillaan ja heidän edesottamuksistaan kerrotaan jatkuvasti mediassa. Kun ihminen on rikas, niin hänen oletetaan automaattisesti olevan muita viisaampi ja kykenevämpi hoitamaan myös yhteiskunnallisia asioita.

Köyhää syyllistetään köyhyydestään sanomalla hänen olevan laiska ja saamaton. Hänen kohtalonsa on olla köyhä. Asteikon toisessa päässä on henkilö, jonka ainoa määränpää on vaurauden hankkiminen. Saarnaajan mukaan sellaisella henkilöllä ei ole koskaan riittävästi rahaa häntä tyydyttämään, vaan hän haluaa aina vain enemmän.

Rikkauksien ahneen kokoamisen sijaan Raamattu opettaa antamaan ja jakamaan. Se tuntuu nykyisin unohtuvan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, jossa keskitytään julkisten menojen säästämiseen ja yksityisten voittojen kasvattamiseen. Julkisen sektorin palvelutuotantoa ulkoistetaan markkinavoimien hoidettavaksi tuottamaan voittoa osakkeenomistajille. Unohdetaan, että voittoa tuottamaton julkinen sektori on jakamista. Ei almujen jakamista kuten Raamatun aikana, vaan yhteiskunnallinen sopimus hyvinvoinnin jakamisesta myös niille, jotka eivät sitä itse kykene hankkimaan.

Yhteiskunta säästää leikkaamalla köyhiltä ja rikastuttamalla rikkaita. Unohdetaan, että yhteiskunta ei ole meistä irrallinen ilmiö, vaan se olemme me kaikki yhdessä. Minun ymmärtääkseni Raamattu opettaa meitä olemaan ennen kaikkea viisaita talousasioissa. Pitää säästää rahaa, mutta ei kerätä sitä ahneudesta sokaistuneina. Rahaa on käytettävä myös muiden auttamiseksi. Se lienee sitä Jeesuksen neuvomaa aarteiden kokoamista taivaaseen.

Rikkaan oli täältä lähdettävä yhtä alastomana kuin hän oli äitinsä kohdusta tullut, eikä hän voinut viedä mukanaan mitään siitä, minkä oli vaivaa nähden koonnut. (Saarn. 5:14)

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä