20.4.2017Teksti: Pekka Maaranen

 

Me kaikki

Nuoruudessani olin innokas penkkiurheilija. Iän myötä seuraamieni urheilulajien määrä on vähentynyt. Paineisten työvuosian varrella siihen oli osaltaan syynä kiire.

pekka maaranen

Suurin mielenkiinnon latistaja ovat kuitenkin olleet paljastuneet doping-tapaukset sekä rahan yhä räikeämpi sotkeutuminen urheiluun. Jääkiekon seuraamisen lopetin siinä vaiheessa, kun SM-liigasta tuli suljettu sarja, mikä pudotti alemman tason joukkueet suoraan pois.

On kuitenkin yksi laji, jota yhä seuraan. Jalkapallo. Se saa minut yhä syttymään liekkeihin, vaikka lajin huipputasolla liikkuvat suuret rahamäärät kertovat, ettei tämäkään laji ole väärinkäytösten ulottumattomissa.

Itse en koskaan yltänyt tuossa lajissa puulaakitasoa ylemmäksi, enkä edes sillä tasolla kuulunut pelaajana huippujen joukkoon. Pelasin kuitenkin pelaamisen ilosta kuten puulaakitasolla pitääkin pelata. Tuolta ajalta on peräisin eräs lempinimeni, jota vieläkin kuulen, kun käyn nuoruuteni asuinpaikkakunnalla. Siellä minua kutsuttiin nimellä Eusebio. Tuon kunniakkaan nimen sain lempinimekseni, en niinkään pelillisten taitojeni tähden, vaan siksi, että päivetyn helposti ja nuorempana olin kesäisin hyvin tummaihoinen. Erotuin muista pelaajista ihonvärini tähden ja rinnastuin näin portugalilaiseen tuon ajan tähtipelaajaan.

Näin talviaikaan olen tyydyttänyt jalkapallonälkääni seuraamalla Mestarien liigaa televisiosta iloiten siitä, ettei rahan valta ole siirtänyt näitä otteluita maksukanaville.

Tulen kosketetuksi syvältä, kun otteluiden puoliajalla näytetään Fifan rasisminvastaisen kampanjan video, jossa maailman eri maista tulevat tähtipelaajat sanovat ei rasismille. Kukin omalla kielellään, omilla kasvoillaan, suoraan silmiin katsoen. Siinä ilmaistaan meille kaikille suhtautumistapa, jonka oppiminen ja sisäistäminen on ihmiskunnalle välttämätöntä. Etenkin nyt kun suvaitsevaisuudesta on tullut pakolaiskysymyksen myötä monille kirosana.

Yksi kristittynä kasvamisen päämääristä on, että meidän pitäisi oppia tuntemaan Jumalan rakkaus kaikkia ihmisiä kohtaan ja uskomaan siihen. Ellei tämä toteudu, herää kysymys: mistä me kaivamme perusteet Jumalan rakkaudelle itseämme kohtaan?

Vastaus on tyly. Emme mistään.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä