28.4.2016Teksti Marko Kulmala

Mihin tarinaan uskot?

Historioitsija Yuval Noah Hararin mainiossa teoksessa Sapiens – ihmisen lyhyt historia paneudutaan ihmisen historiaan urakalla, eritoten painottuen viimeiseen 150 000 vuoteen ja toden teolla viimeaikoihin. Eli noin 5000 siivuun tästä taaksepäin.

Käsi ylös, kenen mielestä tasa-arvon ja yksilönvapauden ideaalit ovat mainioita, suorastaan merkittäviä? Hyvä. Minäkin nostin käteni ylös. Kunnes luin Hararia seuraavalle sivulle, jossa hän toteaa lakonisesti, että yksilönvapaus ja tasa-arvo ovat hienoja ideoita, mutta keskenään ristiriitaisia.

Tasa-arvon ja yksilönvapauden ideat esiteltiin suuremmalle yleisölle parisataa vuotta sitten, kun USA:n perustuslaki kirjoitettiin. Sieltä nämä levisivät Ranskan kautta laajalti läntiseen maailmaan.

Sekä tasa-arvo että yksilönvapaus ovat tarinoita. Voin valita uskoa yksilönvapauteen täysimittaisesti ja kas kummaa, huomaan aika pian, että muiden mielestä yksilönvapauteni polkee muiden tasa-arvon kokemusta.

Tasa-arvon ja yksilönvapauden tarinat ovat mainioita esimerkkejä tarinoiden voimasta. Harari perustelee laajalti myös sitä, miten tarinoiden voima katoaa. Kun riittävän moni ei enää usko tarinaan, se lakkaa toimimasta. Raha on esimerkiksi tarina: olemme sopineet uskovamme, että tämä paperilappu, jossa lukee 100, on 100:n arvoinen ja se perustuu siihen, että uskomme, että näin on. Tosin enää emme tarvitse edes tätä paperia. Raha on numeroita näytöllä.

Hyvinvointiyhteiskunta on suuri suomalainen tarina ja se on totta, mutta uskommeko siihen? Jos emme usko, tarina hajoaa vaikka sen ilmentymät, kuten kaikille lähes ilmainen terveydenhuolto, toimisivatkin edelleen. Eli jos halutaan toimiva hyvinvointiyhteiskunta, tarvitsee lopettaa siitä puhuminen ja synnyttää uusi tarina, johon voi uskoa ja jossa voi olla samoja toimintoja.

Kun kysyy nelikymppisiltä tai nuoremmilta, että uskovatko he saavansa eläkettä 30 vuoden kuluttua, moni sanoo, että eivät usko. Miksi ihmeessä palkoistamme sitten peritään eläkemaksut? Mihin uskomme niiden katoavan ja jos tiedämme niiden katoavan, miksi suostumme siihen? Jokin tarina ohjaa suostumaan tai sitten uskomme kuitenkin.

 

Kirjoittaja on yrittäjä ja tarinankertoja.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä