7.12.2017Teksti Kaj Aalto

Nyt riittää kirkossakin

kaj aalto

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneet naiset ovat viime viikkoina saaneet äänensä kuuluviin ympäri maailman. He sanovat, että nyt saa riittää. Aivan oikein, jo oli aikakin viheltää peli poikki, vaikka miehenä hävettää urosten törkeä käytös.

Myös Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén on liittynyt #metoo-joukkoon. Hän haluaa tukea niitä kirkkonsa 1382 naista, jotka allekirjoittivat #vardeljus-julistuksen. He haluavat totuuden valokeilan valaisevan myös kirkon likaiset nurkat. Siivottavaa on. Julistus julkaistiin Kyrkans Tidning -lehden nettisivuilla ja järkyttäviä kertomuksia tulvii blogissa vardeljus.blog.

”Hiljaisuus on murrettava, häpeä on laitettava sinne minne se kuuluu. Meidän ei pidä sitä kantaa”, naiset kirjoittavat.

Kirkon naistyöntekijät kertovat pappien, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten vähätelleen, loukanneen, ahdistelleen ja häirinneen heitä seksuaalisesti. Sitten piispat ja kirkkoherrat ovat vielä suojelleet syyllisiä. Uhrit ovat jääneet usein yksin.

Aivan erityisen hirveää tällainen käytös on seurakunnassa, jonka pitäisi olla turvapaikka heikoimmassa asemassa oleville ja esimerkki hyvästä työpaikkakulttuurista.

Arkkipiispa kirjoittaa Twitter-viestissään äkäisesti: ”Olen allekirjoittanut julistuksen ja tunnen suuttumusta niitä rakenteita kohtaan, jotka sallivat tällaista edelleen tapahtuvan. Nyt riittää!”

Totuuden kertominen tekee kipeää, mutta totuus tekee vapaaksi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä