12.10.2017Sari Tikkanen

Painavaa asiaa

Voi tätä keski-ikää! Kävin vaa’alla pitkästä aikaa ja lukema piti katsoa kaksi kertaa.

Lihavuustutkija Patrik Borg tyrmää käsityksen siitä, että keski-iän lähestyessä ihmisen aineenvaihdunta muuttuisi niin merkittävästi, että lihominen olisi enemmän sääntö kuin poikkeus. Lihomiseen on muita syitä. Väsyneenä tulee naposteltua. Jos on stressiä, niin stressihormoni kortisoli saa rasvan kertymään elimistöön tehokkaasti. Ruuhkavuosien kiireessä liikkuminen jää vähemmälle.

Lihominen on toki myös esteettinen asia, mutta eniten se liittyy terveyteen. Keskivartalolihavuus on suorastaan vaarallista. Jos rasva kerääntyy vatsaontelon sisään, se asettuu myös sisäelinten, kuten maksan, munuaisten, haiman ja sydämen alueelle. Kun nämä tärkeät elimet rasvoittuvat, sokeriaineenvaihdunta häiriintyy ja seurauksena voi olla nopeasti kakkostyypin diabetes.

Myös verisuonet rasvoittuvat ja kalkkeutuvat. Sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat vatsakkailla huomattavasti yleisempiä kuin hoikilla.

Todettava on, ettei suklaata voi syödä enää niin kuin teininä. Parsakaalikeitto ja kuntoradat – täältä tullaan!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä