5.10.2017Teksti Kristiina Miettinen

Pistähän hetkeksi kännykkä pois

Älypuhelin aiheuttaa helposti riippuvuutta. Erityisen koukuttavia ovat Facebook, Twitter ja muut sosiaalisen median palvelut. Kun puhelin kilahtaa uuden tykkäyksen tai viestin merkiksi, se saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi ja halutuiksi. Aivot vapauttavat mielihyvähormonia dopamiinia, mikä saa janoamaan samaa uudelleen. Sähköpostin ja uutisten tsekkailustakin voi tulla pakonomaista.

Puhelin voi imeä huomion niin, että se haittaa läsnäoloa sosiaalisissa tilanteissa. Luuriaan näpräävä tulee antaneeksi viestin, jokin muu kiinnostaa minua tällä hetkellä enemmän kuin keskustelu teidän kanssanne. Jotkut viestit pitää tarkistaa heti, mutta on tylsää istua kahvilassa ystävän kanssa, jos keskustelu toistuvasti katkeaa uuden viestin välähtäessä ruutuun. Jos päivän päätteeksi uppoutuu vain sosiaalisen median päivittämiseen, voi jäädä paitsi puolisonsa ja lastensa kuulumisista. Ja mitä ajattelemmekaan ihmisestä, joka kokouksessa tai juhlissa keskittyy kännykkäänsä.

Moni kuvittelee, että huomion voi jakaa monen asian kanssa samanaikaisesti, mutta todellisuudessa aivomme kykenevät tähän heikosti. Kiinnostava oli eräs tutkimus, jonka mukaan jo älypuhelimen esilläolo pöydällä voi hajauttaa tarkkaavaisuutta ja heikentää sosiaalisen vuorovaikutuksen laatua.

Tarvitaan siis tilannetajua ja valintoja: onko nyt sellainen hetki, että kännykkä on syytä pistää piiloon.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä