25.8.2016Vesa Keinonen

Reilu mahdollisuus

He tulivat kaukaa sotaa käyvästä maasta. Nuoria miehiä ja hieman vanhempiakin, sekalainen seurakunta. Uusissa olosuhteissa henki ei aina ollut hyvä. Yhteismajoituksessa nuristiin ja tapeltiin. Jotkut alkoivat katua koko reissuun lähtöä. Erilaiset olivat olleet odotukset.

Turhautumista purettiin juomiseen. Humalassa hölmöiltiin kaupungilla. Syntyi konflikteja paikallisväestön kanssa, jopa raiskauksia tapahtui. Häiriköiviä tulokkaita solvattiin alempirotuisiksi. Puhetta alkoi jo olla koko konkkaronkan passittamisesta kotimaahansa.

Suomalaisten jääkärien alkutaival Saksassa sata vuotta sitten oli vaikeuksia täynnä. Sitä voi seurata Tuomas Hopun uudesta teoksesta Jääkärit Saksan tiellä. Se kertoo joukon tarinaa kirjeiden ja päiväkirjojen valossa.

Tunnettua on, että jääkärien tahti parani jatkossa. Valtaosa heistä palasi kotimaahansa alkuvuonna 1918 ja auttoi valkoisia voittamaan kansalaissodan. Sen jälkeen monet jääkärit tekivät komeat urat sotilas- tai siviilitehtävissä.

Näille miehille annettiin mahdollisuus ja he käyttivät sen.

Nykyään Suomesta tullaan etsimään parempaa elämää. Vuoden aikana saapuneista turvapaikanhakijoista maahamme saattaa jäädä noin 10 000. Kirjavan joukon kotouttaminen ei ole helppoa, mutta hyviä mahdollisuuksia siihen on. Jokainen meistä voi omalla panoksellaan auttaa näissä talkoissa. Tärkeää on luottamus ja hyvä tahto.

Muistetaan oman kansamme historiaa. Annetaan pakolaisillekin reilu mahdollisuus.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä