3.11.2016Teksti Markus Partanen

Se aika vuodesta

Loppuvuosi. Pukinparta. Tip tap. Säihkyvät, kirkkaat valot ikkunoissa ja pihapuissa. Läheisten kyselyt joulunviettosuunnitelmista. Jo hyvän aikaa ovat sydämiämme virkistäneet joulunamuset kauppojen karkkihyllyillä. Ehkä niitä on maisteltukin. Ainakin allekirjoittaneen vatsaa ne ovat jo tervehtineet. Huokaan syvään. On taas se aika vuodesta.

Toisinaan kuulee puhuttavan siitä, kuinka haukkaamme kristikunnan toisen suuren juhlan kovin aikaisin. Joulu juhlitaan puhki etuajassa. Ehkä tässä puheessa onkin perää, mutta itse en oikein argumenttia enää ymmärrä.

Kaipa joulu on ajatuksissani niin iso juhla, että sitä sietääkin juhlia isosti ja ajan kanssa. Juhlan suuruus saa näkyä siinä, kuinka sitä vietetään ja kuinka kauan sitä vietetään. Kyllä valmistautumisen voi aloitella jo lokakuussa, jos siltä tuntuu. Ja valmistautumisessa voi olla niin nautintoa, hartautta kuin yksinkertaisuuttakin. Tärkeintä on kai virittäytyä pyhyyden taajuudelle.

Ei liene kenellekään pahitteeksi kääntää mieltä inkarnaation mysteerin, Jumalan ihmiseksi tulemisen suuntaan jo hieman ennalta käsin. Kyllä Kristuksen syntymään ja sen odotukseen voi ja saakin satsata. Kirkkovuoden merkkijuhlaa juhlittakoon myös suuresti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä