4.1.2018Teksti: Eija-Riitta Korhola

Se johtuu Jeesuksesta

k-1-2018-8-Eija Riitta Korholan kolumnikuvaKaksi kohtausta tosielämästä:

Olin taannoin kutsuttuna puhujana eräässä Kiinan suurimmista yrityksistä. Kyseessä oli kaksipäiväinen seminaari, jossa muutama kansainvälinen vieras, minä yhtenä heistä, yritti valaista yrityksen johdolle Jeesuksen elämänfilosofiaa. Tämä oli nimenomaan tilaajan toive, ei minun ehdotukseni. Logiikka taustalla oli selkeä: upporikas pomo oli havainnut, että talouskasvu ei riitä onnellisen yhteiskunnan arvopohjaksi. Hän oli alkanut kantaa huolta siitä, mistä löytyisi terve arvomaailma, jotka tuottaisi hyvää jälkeä ja esimerkiksi ehkäisisi korruptiota. Katse kääntyi silloin pohjoismaihin, ja hän päätteli, että hengellisellä perinnöllä oli keskeinen rooli turvallisen yhteiskunnan rakentajana. Isännät eivät kuitenkaan tunteneet sinänsä tarvetta omaksua länsimaista kristinuskoa vaan lähinnä ymmärtää, mikä Jeesuksen opetuksessa oli vallankumouksellista – ja, kuten kiinalaiset usein ajattelevat, voisiko se olla kopioitavissa?

Yksitoista vuotta sitten Pakistanin entinen pääministeri Benazir Bhutto järjesti maailman johtaville musliminaisille demokratiaseminaarin, jota ihmisoikeusjärjestömme sai olla mukana tukemassa. Bhutto sanoi tuolloin suorasukaisesti, miksi pohjoismaisen naisen asema oli hänen mielestään maailman paras: se johtuu Jeesuksesta, hän täräytti. Ensinnäkin Jeesus arvosti naisia. Toisekseen kristinusko tuo aina mukanaan luku- ja kirjoitustaidon, ja tämä heijastuu suoraan naisen asemaan.

Nämä tilanteet ovat olleet minulle terveellinen kokemus. Ne pakottavat arvioimaan Jeesusta ajattelijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Voi hyvällä syyllä vetää johtopäätöksen, että hän on maailmanhistorian menestynein ihminen, siitä huolimatta että tuomittiin kuolemaan rikollisena. Kuka muu olisi jättänyt historiaan niin suuren jäljen ja niin suuren joukon seuraajia? Hän mullisti ajanlaskun, hän mullisti käsityksen ihmisarvosta. Hänen inspiroimansa taide, tiede, kulttuuri ei löydä vertaistaan.

Samaan aikaan olen katsellut Eurooppaa haikeana. Tuntuu kuin valoja sammuteltaisiin eri puolilta, yksi kerrallaan. Se mitä olemme ihmisarvossa, ihmisoikeuksissa ja yksilönvapaudessa saavuttaneet, annetaan niin helposti vähin äänin pois törmätessämme toisenlaisiin arvoihin. Olemme olleet liian lähellä kaikkea hyvää, että käsittäisimme sen arvon.

Kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, fariseukset pyysivät Jeesusta, että tämä kieltäisi opetuslapsiaan juhlimasta häntä kuninkaana. Jeesus piti vaientamista mahdottomana: ”Minä sanon teille: jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.” Ilmeistä totuutta ei voi tukahduttaa.

Juuri samalta minusta on tuntunut. Kun Eurooppa vaikenee vapahtajastaan, alkavat kivet maailmalla huutaa. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä