26.11.2015Teksti Pekka Maaranen

Tartu Jumalan antamaan muutosturvaan

Kymmenisen vuotta taaksepäin minulla oli tyttäreni kanssa tapana asettua kirkkaina talvi-iltoina selälleen pihamaalle ja katsella yllä hohtavaa tähtitaivasta. Täällä maaseudulla taivaan tuijotteluun tarjoutuu ensiluokkaiset puitteet, koska ympäröivää valosaastetta ei ole lähimaillakaan.

Tarkkailimme ja ihmettelimme Jumalan valoja pitkiä toveja, kunnes kylmyys lopulta pakotti meidät nousemaan. Muistan kuinka tähtiä tuijotellessa syntyi tunne kuin olisimme olleet paikoillamme ja koko maailmankaikkeus kulki ohitsemme.

Hieman samanlainen kokemus liittyy ikääntymiseen. Nykyään ikätovereita tavatessa miltei poikkeuksetta keskustelun jossakin vaiheessa ryhdytään päivittelemään, miten nopeasti aika kulkee, miten nopeasti maailma muuttuu ja niin edelleen.

On aivan totta, että vuodenkierto tuntuu todella lyhyeltä. Kesä vaihtuu syksyksi ja syksy talveksi. Kevät pursuu esiin talven jälkeen synnyttäen taas uuden kesän. Kun tätä toistuvaa sykettä katselee vanhenemisen silmin, tuntuu kuin seisoisi sivussa paikoillaan, kaiken muun kulkiessa ohi kasvavalla nopeudella.

Tämä on kuitenkin harhaa. Jumalan luomistodellisuudessa kaikki ympärillämme on pitkäikäisempää ja pysyvämpää kuin me itse. Jumalan luomistodellisuudessa ihminen on ohikulkija – se, joka jättää vähäisimmän jäljen täällä käynnistään.

Vuodenkierrossa myös muuttuvat seikat palaavat. Tähdet kiertävät rataansa täsmälleen niin kuin ne on pantu kiertämään. Luonnossa ” mantelipuu kukkii ja heinäsirkka ahmii vatsansa täyteen ja kapriksen nuput puhkeavat…” – aina uudelleen ja uudelleen.

Ihminen sen sijaan on vain ohikulkija. Lyhyen vaelluksensa päätteeksi hän ” menee iäiseen majaansa ja valittajat kiertelevät kujia.”

Jokaisella ihmisellä on edessään päivä jolloin” hopealanka katkeaa ja kultamalja särkyy, vesiastia rikkoontuu lähteellä ja ammennuspyörä putoaa särkyneenä kaivoon”.

Tämä tosiasia jokaisen kannattaisi huomioida, mieluiten jo nuoruudessa, vaikka maailman välke väittääkin sitä turhuuksien turhuudeksi. 

Edessämme on muutos, johon voimme varautua vain yhdellä tavalla: Tarttumalla Jumalan ojentamaan muutosturvaan. Juuri nyt.

 

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva evankelista ja vapaa kirjoittaja, joka asuu Ruokolahdella.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä