16.11.2017Teksti Maija Nyman

Toivoa on

maija nyman

Ovi aukeaa ja parisataa serbialaista naista astuu sisään, nuoria moderneja naisia ja kaiken kokeneita iäkkäämpiä. Juuri heitä varten on suunniteltu suuri hengellinen kokous, jossa musiikki, rukous ja rohkaisevat puheet antavat eväitä arjen harmauteen ja elämän epävarmuuteen. Kuuluu riemun huutoja, kun tavataan kristittyjä ystäviä eri puolelta maata.

Olen mukana Hope for Europen Women in Leadership 25 -vuotisjuhlakonferenssissa Belgradissa. Tälläkin kerralla viimeinen päivä halutaan antaa paikallisille naisille rohkaisemaan heitä uskossaan elävään Jumalaan.

Jään hiljaisena tutkimaan kasvoja. Niissä piilee koko elämän kirjo, kipu, väheksyntä, väkivalta, alamittaisuus. Nuoret naiset kännykät käsissään elävät tätä aikaa. Voiko heitä enää nujertaa? Toivottavasti ei, vaikka naisiin kohdistuva väkivalta ja aborttien määrä on suuri.

Koen täällä kairos-hetkeä kahden muun suomalaisen kanssa. Musiikki on vahvaa, tummaa, ja se nousee ylöspäin sellaisella murtuneella voimalla, jota en ennen ole kuullut – enkä kokenut.  Tunnen Pyhän Hengen ympäröivän meidät kaikki. Piti tulla tänne asti, näiden naisten keskelle kokemaan kaikki tämä pyhä.

Aiemmin kuulimme toivon uutisia 20 Euroopan maasta. Naiset ovat mukana muuttamassa maailmaa yksi ihminen kerrallaan. Ihmiskauppa, prostituoidut, kodittomat, väkivallan uhrit, nuoret raskaana olevat, parisuhteen väkivallan uhrit… Naiset menevät päin tulta. Heidän sydämessään on tilaa, ajattelu on avaraa ja rohkeus vertaansa vailla. Protestanttisina kristittyinä he ovat monessa maassa vähemmistönä suuren valtakirkon kyljessä.

Uljas amerikkalainen nainen kertoo tekevänsä työtä katunaisten parissa Sveitsissä. Kun hän kuulee suomalaisen Seijan kertovan L10T elämäntavasta, hän ymmärtää heti. ”En voi puhua Jeesuksesta mitään, ennen kuin olen hyväksynyt naiset, koskettanut heitä, tehnyt heille jotain hyvää. Vain rakkaus avaa oven sydämeen heissä, jotka eivät enää luota kehenkään ja joiden ihmisarvo on viety”, hän sanoo.

Erityisen koskettavaa on kuunnella unkarilaisen Elisabeth Mittelstaedtin haurasta, mutta vahvaa puhetta. Hänen perustamansa saksan, unkarin ja romanian kielillä ilmestyvä Euroopan upein naistenlehti Lydia kustansi matkat ja viisumit kaikkein köyhimmille. Hänen viestinsä oli: ”Jumala tarvitsee juuri sinua siellä missä olet”.

Naisissa on toivo ja valtava voimavara tässä maailmassa. Kaikella kunnioituksella, mutta miehet tulevat mielestäni jonkin matkaa perässä.

Kirjoittaja on kirjailija, toimittaja ja Kansan Raamattuseuran työntekijä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä