6.4.2017Freija Özcan

Tunteet jäässä

k-22-2016-03-Toimittajalta Freija uusi kuva

Usko voi tukea mielenterveyttä. Mutta toisinkin voi olla. Viime aikoina olen törmännyt lisääntyvässä määrin tarinoihin, joissa mieli on järkkynyt. Se vetää sanattomaksi. Se, minkä piti tuoda mielekkyyttä ja turvaa, veikin ihmiseltä elämän.

Usein tarinan taustalla on uskovainen perhe. On järkyttävää seurata, millaista tunnekylmyyttä perheistä löytyy. Lasta ja nuorta ohjataan kovalla kädellä ja helvetillä pelotellen kohti taivaanporttia. Ongelmat ratkotaan rankaisemalla ja rukouksella. Oma hellyys ja tunteet suuntautuvat suorastaan hurmioituneesti Jeesukseen ja Pyhään Henkeen, vaan eivät lapsiin eivätkä puolisoon.

Minun on vaikea kuvitella, että Jeesus olisi ollut tunnekylmä. Päinvastoin kertomukset hänestä antavat ymmärtää, että hän näki kohtaamansa ihmiset ja hänestä välittyi aina vilpitön tuntemisen halu ja välittämisen tunne. On surullista, että näin ei aina ole hänen seuraajiensa kohdalla. Siitä ovat myös vastuussa ne, jotka Jeesuksesta opettavat. Ohjaatko ehkä tietämättäsikin pakastamaan tunteita vai kasvattamaan hengen hyviä ja lempeitä hedelmiä? Sitä sopii miettiä.

Sielun pelastus ei ole tunteen asia, vaan uskon. Se on opeteltavaa tietoisuutta. Mutta ihmisen kanssa on aina pidettävä tunteet elossa ja lämpimänä. Sellaiseksi Jumala on ihmisen omasta halustaan rakentanut. Jos tunteet ovat hukassa ja jäässä, on syytä hakea ammattiapua ennen kuin tekee toisille pahaa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä