8.3.2018Teksti: Tapani Ruokanen

Valtakunta vailla valtaa

Diktaattori Josif Stalin esitti 1935 Ranskan pääministeri Pierre Lavalille kysymyksen: ”Montako divisioonaa paavilla on?” Tämä väheksyvä kannanotto muistettiin, kun Puolasta alkoi 1970-luvulla vallankumous, joka vaikutti kommunismin luhistumiseen. Siinä oli mukana myös evankelista Billy Graham.

Hän julisti evankeliumia ateistisessa itäblokissa, Neuvostoliitossa, Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Ristiretki Euroopan sosialistimaihin alkoi Unkarista 1977, seuraavana vuonna tuli Puola. Katolisessa kirkossa epäröitiin, lopulta Puolan mahtavin hengellinen yhteisö kutsui Grahamin kirkkoihinsa. Asenteen muuttumiseen vaikutti eniten Krakovan kardinaali Karol Wojtyla. Hän oli antanut siunauksensa aiemmin yhteistyölle, jota tekivät katolinen nuorisojärjestö Oasis ja amerikkalainen Campus Crusade for Chirst.

Wojtyla ei voinut olla vastaanottamassa Billy Grahamia, koska hänen oli yllättäen matkustettava tärkeään kokoukseen Vatikaaniin. Paavi Johannes Paavali I oli kuollut vain 33 päivää valintansa jälkeen. Oli valittava uusi paavi, suosikkeina kaksi italialaista kardinaalia. Toisin kävi: Krakovan kardinaaliarkkipiispa Wojtyla valittiin konklaavin kahdeksannen äänestyskierroksen jälkeen. Hänestä tuli paavi Johannes Paavali II. Kun uusi paavi tervehti 16.10.1978 kansanjoukkoja Pietarinkirkon aukiolla, hänen omassa saarnatuolissaan Krakovassa julisti evankeliumia Billy Graham. Johannes Paavali II:n pontifikaatti, kesti 27 vuotta ja oli pisin sitten Pius IX:n ja apostoli Pietarin.

Billy Grahamin ekumenia perustui hänen äärimmäisen yksinkertaiseen viestiinsä evankelistana – se loukkasi eräitä teologeja. Graham ei edustanut mitään tunnustuskuntaa. Hän puhui täsmälleen samoin ollessaan sosialistimaitten vieraana ja kotona Yhdysvalloissa. Graham suostui tulemaan vain virallisesti hyväksyttynä. Hän vaati tavata kenet halusi – Puolassa hän tapasi myös juutalaisen yhteisön edustajat. Graham totesi, että ilman eri tavoin ajattelevien kohtaamista elämä maapallolla vaarantuu.

”Kaikkien näiden vuosien mittaan evankelistana sanomani on aina ollut Kristuksen evankeliumi. Se ei ole lännen uskonto, ei yhden kulttuurin tai poliittisen järjestelmän viesti, vaan elämän ja toivon viesti koko maailmalle.”

Sellainen on Johannes Paavali II:n ja Billy Grahamin ”valtakunta vailla valtaa”. Sillä ei ole ainoatakaan divisioonaa. Työ jatkuu, kirkko kasvaa. Stalin jää ihmishirviöiden galleriaan omallatunnollaan kymmenien miljoonien kuolema ja vielä useampien kurja kohtalo epäonnistuneen yhteiskunnallisen ihmiskokeen uhreina.

Jeesus loi täysin uuden kuninkuuden ja valtakunnan, jolla ei ole loppua.

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä