26.9.2018 Sanat Sakari Timonen

Kolumni

Ystävyys on vaativa laji

Sakari Timonen


Kyllä rikkaan luo ystäviä kertyy, köyhän luota he kaikkoavat. (Sanal. 19:4)

Meillä kaikilla on tuttavia, kavereita ja ystäviä. Ystävyys on erityisen vaativa laji, sillä ystävyyden oven on oltava auki molempiin suuntiin. Yksisuuntainen liikenne ei ole ystävyyttä, eikä ystävä ole koko ajan käsi ojossa odottamassa palvelusta. Ystävä osaa myös antaa.

Sosiaalinen media toi minulle valtavan määrän uusia kavereita, ja heihin pätevät samat lainalaisuudet kuin elävän elämän ystäviin. Toisaalla pitämäni blogi näitä kavereita minulle on tuonut, ja valitettavan monet heistä ovat vain pyytämässä. Minulta pyydetään jatkuvasti apua valituksiin ja kanteluihin, esitetään lakiaiheisia kysymyksiä ja pyydetään kirjoittamaan pyytäjälle tärkeistä aiheista.

Aluksi autoin mielelläni, mutta nykyisin en enää jaksa. Jos täyttäisin vain osankin pyytäjien toiveista, niin en ennättäisi tekemään mitään muuta.

Näille pyytäjille on usein yhteistä itsekkyys. He pyytävät ilmaisia neuvoja kaveruuteen vedoten. He olettavat ilman muuta minun auttavan, koska olen profiloitunut heikompien puolustajaksi. Kiitos avusta tulee kyllä vilpittömästi, mutta sitten he katoavat. Ikävimmät tapaukset ovat myöhemmin kääntyneet minua vastaan.

He saavat mennä samalla tavalla kuin ovat saaneet mennä ne elävän elämän vanhat kaverit, jotka muistavat minut vain apua tarvitessaan. Kavereina he pysyvät, mutta ystäviä he eivät ole.

Ystäviä kertyy paljon silloin, kun menee hyvin, mutta tiukan paikan tullen suurin osa heistä katoaa. Todelliset ystävät ovat harvinaisia, mutta sitäkin arvokkaampia. Sellainen on vanha opiskelukaveri, joka vuosituhannen vaihteessa vaikeassa elämäntilanteessani ainoana ei kääntänyt selkäänsä, vaan tuli ihan kirjaimellisesti hätistelemään minun ylös sängystä. Hänen kanssaan ystävyys jatkuu varmasti koko loppuiän.

Sellainen on sosiaalisen median tuttavuus, joka ainoana uskalsi mennä minun solvaamistani varten perustettuun Facebook-ryhmään sanomaan suorat sanat, vaikka tiesi joutuvansa samaan myllytykseen. Sadat lähettivät minulle kannustavia viestejä, mutta vain yksi uskalsi panna itsensä likoon. Kun hän paljon myöhemmin pyysi minulta apua, niin en epäröinyt hetkeäkään laittaa muita töitäni syrjään. Nykyisin teemme myös molempien työasioissa yhteistyötä silloin, kun se on mahdollista. Olemme tavanneet lyhyesti vain kaksi kertaa, mutta ystävyys toimii netissäkin.

Ystävän rakkaus ei koskaan petä, veli auttaa veljeä hädän hetkellä. (Sananl. 17:17)