22.3.2018Teksti Mikko Saari

CMX: Alkuteos

Mikon levyt Alkuteos

Harvassa alkavat olla yli 30-vuotiaat kotimaiset rockyhtyeet. Torniolaislähtöinen CMX on ollut sitä jo parin vuoden ajan. Alkuteos on yhtyeen 16. studioalbumi ja tematiikaltaan hyvinkin kiinnostava. Sen kappaleiden teemat keskittyvät muun muassa länsimaisen kulttuurin alkukuvastoon.

Laulaja-sanoittaja A.W. Yrjänän mystiset ja osin esoteerisetkin tekstit ovat aina antaneet itselleni paljon. Hän on mestari käyttämään nykytaiteessa tuoreelta kuulostavia ilmaisuja, jotka olisi voitu tuoda julki vuosisatoja sitten.

Yrjänän tapa tällä levyllä operoida raamatullisen sanaston kanssa on kiehtova. Paratiisin Eeva saa uuden roolin, arkkienkelien tehtäviä määritellään ehkäpä jopa uusiksi, 40 päivän paasto on edelleen kiusaajan piinassa oloa. Tekstit eivät ehkä ole tunnustuksellisia, mutta sen sijaan sangen tutkivia ja lähdettä kunnioittavia, kiinnostavaa kulmaa tuovia.

Musiikillisesti bändi pysyy itselleen uskollisena. Killing Joke -tyyppisen suoraviivaisuus-riffittelyn ja Toolin ilmaisun mieleen tuovan nykyprogen välimaaston sukkulointi jatkuu varmoin käsin. Kasarihenkiset ohjelmointikikkailut virkistävät.

Yhtye on kiistatta tämän hetken vetrein suomirock-veteraani. CMX on ilmaisu- ja luomisvoimaltaan karskia tasoa oleva joukko, jolle on rooli ja syvää tehtävää tässä höpöhöpötekstien ja kertakäyttöisyyden ”kulttuurin” kyllästämässä viihdekentässä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä