28.1.2016Teksti Mikko Saari

Daikini: Jumaluusoppinutta räppiä

mikkoarvioi_daikini

****


Mikaveli: Herranjengis

mikkoarvioi_mikaveli

 ****

 

Kristillisen skenen ykkösräppärit julkaisivat uutuuslevyt melko samaan aikaan. Lauri “Daikini” Kemppainen ja Mikael “Mikaveli” Meklin operoivat siis hyvinkin samalla kentällä, mutta herrojen painotukset ja tyylit ovat kovin omanlaisiaan.

Kemppainen vihittiin juuri evankelis-luterilaisen kirkon papiksi ja Meklin on tehnyt nuoristyötä Keravan helluntaiseurakunnassa. Tuotostensa perusteellakin kaverit ovat varsin omiensa joukossa. Daikini on eksistentialismia ja puntaroivan kerronnallista teologiaa sanavyöryttävä kirjanoppinut, Mikaveli taas vapaakirkollis/helluntailaishenkinen ilosanoman julistaja.

Hiphop-kulttuuri on sangen solistista, äänenkäyttäjän persoonaan ja hänen sanoituksiinsa keskittyvää. Niiden taustoilla oleva homman kuljetusmusiikki jää monesti aivan syyttä miltei huomiotta.

Räppäyksien flowt groovaillaan melkoisin ääripäin näillä levyillä. Daikinin taustalla hilaa varsin luomubändi, jonka perinteistä, rock/soul -henkistä soittoa kuorruttaa svengaava torvisektio. Mikaveli ja tuottajansa Matti Kemppainen luottavat läpikotaisin koneistettuun soundiin sekä tyylilajiuskollisiin ääniefekteihin. Halvoista “casiosoundeista” ei jälkimmäisissä ole kuitenkaan kyse. Hommat ovat isollaan kuten stadioneita ja areenoita täyttäneillä räppärikollegoilla. 

Studioiden ovet ovat olleet auki hedelmällisin tuloksin. Jaakko Löytty vierailee Daikinin levyn hienolla nimiraidalla. Mikavelin ystävistä ääneen levyllä pääsee Jippu, entinen partneri Roisi Immanuel-rapduosta sekä hyvä liuta muuta MV-possea.

Daikini vie tässä vertailussa pidemmän korren paitsi huiman teknisellä vokaaliosaamisellaan, myös tekstiensä kiinnostavuudella. Mies rakastaa suomenkieltä ja sen monisanaista, termejä uudelleenlöytävää ja vertauskuvia pulppuavaa sointia. Mikaveli tuntuu myös useissa kohdin olevan kovin varma sanomastaan, jopa niin “ettei me olla kuin muut”. Tässä kun vaan on tullut hieman allergiseksi oikeassaolijoille, niin sitä antaa enemmän painoarvoa vertauksiin ja kysymyksiin kuin itsevarmoihin linereihin. Toisaalta, aina löytyy kuulijoita joille tuikivarman sanoman julistus on sitä ainoata oikeata. 

Maestrojen levyt toimivat kumpainenkin mainiosti sille kohderyhmälle, missä miehet itsekin vaikuttavat. Kumpaakin tarvitaan tässä Siionissa, niin otsaakurtistelevaa maailmanpohdintaa kuin toteavaa julistuspositiivisuutta. Tasoa löytyy kummassakin äänitteessä. Daikini ei ole liian korkealta liitelevä älyllisyydestään huolimatta eikä Mikaveli liian naivi, vaikka ilmaisu sinne kevyempään sektoriin meneekin.


Oikaisu

Tekstistä on korjattu maininta, jonka mukaan Mikael Meklin vaikuttaisi SUHE-seurakunnassa pastorina. Meklin on tehnyt nuorisotyötä Keravan helluntaiseurakunnassa.


 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä