16.1.2014Teksti: Mikko Saari

Deuteronomium: The Amen

Die and gain records

****

Maamme vankkumattomin kristillisen metallin jyräpartio täytti viime vuonna kunnioitettavat 20 vuotta. Juhlavuoteen kuului yhteiskiertue maassamme skandinaavisten hengenveljien Drottnarin sekä Pantokratorin kanssa ja keikkailua ympäri tellusta aina Latinalaisessa Amerikassa asti sekä tämän viidennen pitkäsoiton julkaisu.

k-03-2014-27-levy deteronium.jpg

Sain isännöidä levyn ennakkokuuntelua töölöläisessä nuorisotilassa. Kun silloin vielä julkaisematon äänite oli pyörähtänyt läpi, oli yleisökommentoinnin ja keskustelun paikka. Itse tokaisin ”Deuteronomium meets CMX!”

Yhtyeen linja on ollut aina konstailemattomassa, rullaavassa death metalissa. Bändi on tosin viimeksi julkaistuilla levyillään tehnyt pidempiä kappale-eepoksia sekä uskalioitunut myös lyyrillisesti temaattisiin, runomittaisimpiin kokonaisuuksiin.

Tällä levyllä vauhdissa on hommansa tiukasti osaava metallinelikko, joka ei kaihda sisällyttää napakoihin kappaleisiinsa erittäin persoonallisia mausteita, niin melodisin kuin rytmisinkin yllätyksin.

Yhtyeen kokemus ja visionäärisyys kuuluu ja hyvin. Toisaalta se ei merkitse linjan pehmenemistä missään suhteessa. Miika Partalan osaava vokalisointi on raspi, örinä ja metal, mutta erittäin raamatullisista sanoituksista saa hyvin selvää. Partalan mukaan Raamattu on toiminut kaikkien kappaleiden inspiraationa ja innoituksena.

Yhtye yllättää myös sanoituksellisin metodein. Sieltä täältä löytyy runomittaa ja termistöä, mitkä viittaavat vanhaan englantilaiseen runouteen. Myös Kaanaan kieltä löytyy, mutta ei itsetarkoituksellisesti, vaan kiinnostavana mausteena.

Erinomainen, antava kokonaisuus.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä