20.7.2017Teksti Mikko Saari

Heikki Sarmanto: Open Skies

mikonlevyt_sarmanto*****

Maestro Sarmanto on ehkä tunnetuin säveltäjänä ja orkesterinjohtajana. Termi ”rajoja rikkova” on kovin käytetty, mutta hänen tapauksessaan sangen perusteltu. Sarmannon kyvykkyys sekoittaa jazziin aineksia klassisesta musiikista ja avantgardesta on vertaansa vailla. Tällä soololevyllään hän onnistuu miltei mahdottomassa: miten tehdä tuplalevystä soolopianomusiikkia vangitseva ja jännittävä kokonaisuus.

Levyn materiaali koostuu niin Sarmannon omista tuotoksista kuin muun muassa Benny Goodmanin, Lionel Hamptonin ja Ira Gershwinin tuotannosta, itsestäänselviä evergreenejä välttäen. Ainutlaatuiset sormet ovat liikkuneet koskettimilla vailla rajoja, vangiten hetket ja niiden luovuudet. Kappaleiden teemat on otettu vapaaseen mutta särmään leikittelyyn, spontaaneihin tutkimusmatkoihin niille kartoille, mille kappaleiden rajat antavat ajatusten kulkea.

Open Skiesin kappaleet on äänitetty eri tilanteissa, eri saleissa ja akustiikoissa useiden eri pianojen avuin. Se on herkullinen dokumentaatio asiansa taitajasta, joka pystyy näyttämään musiikillisen kulkuriuden antoisuuden.

Olin katsomassa Sarmantoa levyn julkaisukonsertissa, missä hän kertoili herkullisia tarinoita kunkin kappaleen taustoista ja eri lähestymistavoista sävellyksiin. Se oli unohtumaton tuokio. Mikäli Sarmannon soolokonserttiin on mahdollisuus päästä, menkää epäröimättä. Mutta tämän levynkin anti on häkellyttävän pursuavaa.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä