22.2.2018Teksti Mikko Saari

Ida Bois: Nassara

mikonlevyt_idabois

Jo neljänteen täyspitkään albumiinsa päässyt hämeenlinnalainen Ida Bois on tuttu myös UMK-kilpailusta. Hän kilpaili tältäkin levyltä löytyvällä kappaleella Kumbaya. Sepä ei ollutkaan se perinteinen gospel-biisi, vaan kilpailun sääntöjen mukaisesti artistin oma sävellys, jossa tosin viitattiin tuohon klassikkoon. ”Lauletaan Kumbayaa, niin tämä maailma muutetaan”.

Uutuuslevyn nimikin on lainasana. Levyn nimikkokappale syntyi, kun Bois pohti, miksi ISIS haluaa tuhota Nassaraksi kutsutun vanhan kristillisen järjestön. Näin syntyi tekstiltään vavahduttava laulu, joka vaikuttaa kuin siviilien näkökulmasta kuvattu dokumentti sotatantereelta. Kansikuvan runotyttökuva hämää. Kolmen lapsen äitinä Bois tuo kuitenkin myös arkisempaa näkökulmaa, kuten kauniin Äidin tuutulaulun.

Äänite on konseptinsa puolesta hämmentävä kokonaisuus. Levyn voimakkaat, jopa vimmaiset tekstit ovat temanttisesti sangen kaukana levyn musiikillisesta maailmasta, mikä heilahtaa usein elektroniseen tanssibiitti-osastoon. Yhtäältä seesteisemmällä puolella kuullaan kaikuja Chisun tyylistä - persoonallisia laulufraseerauksia myöden ja sovitusten dramatiikkaa käyttäen.

Ida Bois on sangen tämän ajan musiikkia, seikka mikä avittaa häntä varmasti sanomansa perille menossa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä