17.3.2016Teksti Mikko Saari

Johannes Teologin Laulajat: Täyttyköön kaikki ilolla

mikonlevyt_johannesteologinlaulajat

****

Tämä 1988 perustettu lauluryhmä tunnettiin ennen Joensuun yliopiston ortodoksisena kuorona. Sen päätehtävänä oli toimia kirkkomusiikin opiskelijoiden konsertoivana harjoittelukuorona. Naisista ja miehistä koostuva, kirkkomusiikin opettaja Petri Nykäsen johtama porukka kuuluu alan kuorojen eturiviin maassamme.

Johannes Teologin Laulajat ovat saaneet tehdä lähes 40 kantaesitystä nykysäveltäjille. Tämä on heidän neljäs äänitteensä.

Levyllä kuullaan kokonaan Leonid Bashmakovin (s. 1927) Kristuksen syntymän aamupalvelus, eli aivan täysi ortodoksinen liturgia. Kuuntelukokemus vertautuu paljon radion ortodoksipalveluksen kuunteluun. Nyt vain kuoro ja pastorin osuudet resitoiva Isä Mikko Sidoroff nostavat vokaalitaitavuudellaan teoksen enemmän itsenäiseksi taideteokseksi. Pitkät liturgiosuudet saattavat hieman jopa ihmetyttää skeneä enempää tuntematonta, mutta kupletin juoneen tottuu aika pian. 

Tunnustaudun ortodoksisen kirkkomusiikin ystäväksi. Se ei käy ihan päivittäismusiikiksi, vaan vaatii tietyn tunnelmansa, jopa ajankohtansa. Pääsiäisen aika, siihen rauhoittuminen ja sen mystiikkaan vajoaminen, on omiaan tämän musiikin läsnäololle. Ei liikoja selittelyjä, vaan hetki rauhoittumista ikuisen sanoman ja rauhoittavien sanojen äärelle.

Pauhaavat luostariäijäkuorot ovat oma lukunsa ortodoksisessa laulukulttuurissa. Tämän levyn anti on rikastuttavan moniäänistä ja ehkäpä siksi jopa helpommin sulavaa joillekin, ravitsevaa ainakin. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä