k-14-2017-26-Mikon levyt Julius Caesarin anatomiaJoose Keskitalo: Julius Caesarin anatomia

Helmi levyt

*****

Vanhan liiton mystikko Keskitalo ei petä nähtävästi koskaan. Ja yllättää myös työskentelytapojen ja kokoonpanojensa kanssa. Edellinen levy Ylösnousemus oli kallellaan pelkistettyyn kantriin päin. Tämän levyn 15 laulua on taas kaikki sävelletty epätavallisen kitaravireen kautta, jota käyttää venäläinen bardi Bulat Okudzhava. Keskitalo väittää oppineensa vireen Tampereella. Kokonaisuus kuulostaa hupaisalta myytiltä, mutta otetaan todesta.

Lauluntekijän taustalla hilaa hilpeästi nimetty yhtye The Mystic Revelation of Teppo Repo, jonka akustishenkinen operointi kulkee kansanmusiikkipolkan ja haikean, jatsahtavan suomi-iskelmän välimaastoa. Huomionarvoisia ovat kuitenkin useaan kappaleeseen tehdyt sävykkäät jousisovitukset. Viulut, sellot ja puhaltimetkin kohtaavat oivallisesti sovitettuna bändin maantiepölyläheisen soiton.

Joose jatkaa sanoituksissaan vailla liikoja yllätyksiä – kiehtovuuden äärellä ollaan siis taas. Mies pysyy edellisiltä levyiltä tutussa linjassaan askaroiden unien ja ilmestyksien maailmassa. Kristillissävytteinen pohjavire nousee kiintoisan loogisesti esiin mitenkään itseään alleviivaamatta. Useissa kappaleissa julistetaan kuulijaseurakunnalle kollektiivisuutta. Vuorelle kuljetaan yhdessä kaikkien vaikeuksien ollessa pian ohitse. Kuitenkin kohtalona on olla maan matosia, sankarit ovat toisaalla juhlimassa, matka voittoon kulkee hankalan maailman läpi.

Tällä, kaiken mahdollisen huomion ansaitsemalla levyllä, Keskitalon musiikki soi kaurismäkeläisimmin kuin koskaan.  


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä