19.2.2015Teksti Mikko Saari

Joose Keskitalo: Ylösnousemus

****

 

Levyt Joose Keskitalo

Tätä miestä ja tuotoksiaan eri kokoonpanoissa arvostetaan sangen laajasti, yli musiikillisten ja uskonnollisten rajojen ja syystä. Valtavirtagospeliksi tosin Joose Keskitalon tekeleistä ei koskaan ole. Hieman huvittaa moinen ajatuskin. Siihen laulunsa ovat aivan liian haastavia ja osin rujoja. Sen sijaan levyt soivat ketterästi vaihtoehtorockin ystävien vinyylisoittimissa. Yliopistokaupunkien keikoille tulee aina mukavasti väkeä katsomaan. Maalliset kriitikot ovat polvillaan ja funkkukristityt taas miettivät, onkohan sopivaa laulaa asioista niin kuin Joose tekee.

Tämä uutuus lienee eniten kantria, mitä mies on koskaan tehnyt. Betonipölyisen todelliset realistisanoitukset ovat edelleen läsnä, kuten myös taustaorkesterinsa usvainen tapailu. Vaan nyt musiikillinen helmeys on ajoittain jopa tylsempää kuin ennen. Hyvinkin pelkistetty soitto siivittää nöyrän mestarin rivejä. Joskin soiton ollessa taviksempaa, sanailujen mestarillisuus korostuu entisestään.

”Kurt Cobain is in pain, he’s burning as we speak” Tuossa Näky keittiössä -biisin hetkessä Keskitalon tulkinta toi hetken mieleen Kari Peitsamon. Eeppinen tarina Muuttopäivä taas tuo kaiut Leonard Cohenin 70-luvun tuotantoon (kuin The Partisan, kuuntele vaikka). Pyhä Neitsyt Maria on kovin hyvä, Suuri tulva uhkaa, Mestattiin neljä miestä, kyllä Joosen laulunotsikot avaisivat hänelle ovet vaikka maamme jokaiseen temppeliin. Vaan sisältö ja toteutustapa, se yllättää tottuneenkin kuulijan. Aina vaan.

Maistuu hieman välityöltä, mutta neljän tähden arvoinen helposti. Mikäli Joose Keskitalon maailma on sinulle vieras, otan osaa. Tee muutos, usko evankeliumi ja mene levykauppaan.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä