K-34-2014-27-Juha tapio Lapsi kansi jpgJuha Tapio: Lapislatsulia

Kaiku Recordings

****

Kaikki puhuvat Cheekin stadionkeikoista, mutta ihmeen vähän on tuotu esille Juha Tapion tulevaa marraskuista kiertueen päätöskonserttia Helsingin Jäähallissa. Seurakunnan nuorteniltavierailuista (itsekin isännöinyt Juhaa aikoinaan) koko kansan ykköslauluntekijäksi on ollut pitkä matka. Juhan ollessa kyseessä täytyy muistaa, että mies on päässyt asemaansa puhtaasti oman hyvän musiikkinsa myötä.

Tämä uutuuslevy ei yllätä, vaan tömähtää miehen uralle uudeksi jykeväksi merkkipaaluksi. Tasaisen vahvaa materiaalia koko uransa tuottaneen miehen tuorein yllättää ensin ajoittaisella nopeatempoisuudellaan. Juhan tapauksessa se ei tarkoita rankkuutta, pikemminkin lennokkuutta. Nopeammat rallit kuten hieno Paremmat päivät ja hassu radiohitti TSNEH (Tykkään susta niin että halkeen) lienevät myös keikoilla ne yleisön vauhtiin tempaajat. Vaan yleisö, niin kotistereoiden, radion tahi sitten konserttisellainen, kokenee vahvimmat elämyksensä Juhan rauhallisten ja diipimpien laulujen edessä, kuten tämän levyn Meillä on aikaa -laulun myötä.

En ole oikeastaan koskaan perustanut parisuhdejollotuksista minkään artistin kohdalla. Vaan Juhan tavassa tehdä tekstejä on jotain, mikä saa minut laskemaan aseeni ja kuuntelemaan miltei mitä tahansa hänen biiseistään nyökytellen. Miksi näin? Ehkä syy on siinä, että miehen tapa kertoa ja kirjoittaa on samalla tuikitavallinen, mutta koko ajan uutta ja hieman oivaltavaa löytävä. Koskaan hän ei ole uppoutunut liian hämäriin metsiin tai outoon termistöön, edes ”taiteen takia” tai uudistumisen pakosta.

Ihminen tarvitsee samaistumispisteitä, läheisverrokkeja, näkökulmapeilejä. Juha Tapion musiikki on yksi erittäin vahva sellainen elementti.

Ja keikoilla mies on omimmillaan. Olen nähnyt kolmen eri miehen valloittavan täyden Turkuhallin yksin kitaransa kanssa, niin että yleisö on hiirenhiljaa ja täysin artistin ”sormen ympärillä”: Johnny Cashin, Bruce Springsteenin ja Juha Tapion.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä