K-46-2014-27-Jussi Fredriksson trioJussi Fredriksson Trio: ?

We Jazz

****

Postilaatikosta kolahti pieni yllätys. Kotimaisen jazzin keskeisiin nykyvaikuttajiiin kuuluva pianisti Jussi Fredriksson debytoi Trionsa kanssa Vängästi nimetyllä ?-levyllään.

Tämä on juuri sellaista mukavaa yökerhojatsia, jollaista soi amerikkalaisten elokuvien kohtauksissa päähenkilöiden hiipiessä hämäriin jazz-klubeihin. Pianisti kuljettelee ketterästi sormiaan mustilla ja valkoisilla, välillä ripeään, välillä tapaillen. Kontrabasisti heittelee tummia säveliä, välillä hyvin yllättäviäkin. Rumpalin hi-hat on kovassa käytössä, homma menee välillä genekrupamaisen hurjaksi, välillä hiivitään. Ei laulua. Soolo-osuuksien jälkeen tekisi mieli heittää ilmaan pienet aplodit.

Fredriksson (s. 1980) kertoo levyn esittelykirjeessä sen käsittelevän epävarmuuden tematiikkaa. Hän inspiroitui Tove Janssonin kirjasta Taikatalvi löytyvästä lausahduksesta: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.” Albumin säveltänyt ja tuottanut Fredriksson lähestyy arvaamattomuutta positiivisen kautta. Artistin itsensä mukaan levy käsittelee epätietoisuuden positiivisia sävyjä ja luovan ajattelun avointa prosessia.

Levyn musiikki on taitavaa ja hauskaa. Mainitut teemat purkautuvat säveliksi ja rytmiikaksi sangen myönteissävytteisesti, iloisesti. Levy on tyyppiesimerkki klubijatsi-lajissaan, mutta silti varsin persoonallinen.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä