18.12.2014Teksti Mikko Saari

Kamarikuoro Kaamos: Pyhä yö / Sacred night

Omakustanne

****

Levyt Pyha Yo

Tämän joulun levylaarin tuoretarjonnasta nostettakoon esille erään suosikkikuoroni uutuusäänite. Seitsenvuotiaan kamarikuoron ura on ollut mukavan nousujohteinen ja kansainvälinenkin. Kaamoksen taiteellisella johtajalla Dani Juriksella on taito laittaa laulajiensa osaavuus koetukselle. Kuoron vokaalisovitukset ovat aina olleet kiehtovia, kuten tälläkin levyllä.

Suhtautumiseni joululauluihin on sangen kaksinainen. Monet "ikiklassikot" on lähes korvamädätetty joka tuutista tulevalla pakkosyötöllä. Toisaalta tietyt tutut sävelet saavat kyyneleen silmäkulmaan. Kaamos tarjoilee tällä levyllä jotain kaikille. On varmoja nakkeja, kuten Kun joulu on, En etsi valtaa, loistoa ja Herraa hyvää kiittäkää. Toisaalta esittelyssä on useita latinan- ja englanninkielisiä, kovin uusia tuttavuuksia. Kuorolaisten omaa tuotantoa esitetään Mikko Sidoroffin hienolla Pyhä yö -sävellyksellä, tuttuun Yrjö Jylhän tekstiin.

Levy on äänitetty Kauniaisten kirkossa, se antaa miellyttävää lisäfaktaa kuunteluun. Äänten kaiut soivat hillitysti, sangen sopivasti. Nais- ja miesäänten balanssi on kohdallaan ja hienoja kontrastikohtia löytyy viljalti. Rohkenen muuten suositella kuoron upeita konsertteja. Tiesittekö muuten, että Madetojan Arkihuolesi kaikki heitä -klassikon virallinen nimi on itse asiassa Joululaulu? En minäkään, ennen kuin nyt.

----

Juttua on korjattu 18.12. Madetojan Joululaulu ei ole En etsi valtaa loistoa, kuten aiemmin jutussa mainittiin. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä