14.2.2013

Kamarikuoro Kaamos: Valossa - From darkness to light

Valossa Kaamos

****

Kaamos on harrastajasekakuoro, jossa vaikuttaa paljon musiikin ammattilaisia. Ja sen kuulee. Kuoroa on sen perustamisesta saakka johtanut Sibelius-Akatemiasta valmistunut Dani Juris. Tämä esikoislevy on äänitetty Meilahden kirkossa. Sille on koostettu Kaamoksen historian neljän ensimmäisen vuoden ohjelmistoa, jotka on muovattu temanttiseksi kokonaisuudeksi.

Synkkyydestä lähdetään. Alun teemat sota, kuolema ja kuihtuva rakkaus pakahduttavat kuulijaa ensin, hyvänä esimerkkinä Francis Poulenecin järkälemäinen molliteos Luminen ilta. Vaan pian siirrytään kansallisromanttisiin tunnelmiin esimerkiksi Toivo Kuulan Venelaulun myötä. Madetojan Onnelliset, Jerslidin Lempilaaksoni ja Rautavaaran Ilo tanssii kohottavat levyn kaaren raikkaan iloiseksi.

Juris ei päästä kööriänsä helpolla. Kaamos toden teolla soi, mies-ja naisäänten vuorottelu on oivaltavaa, sovitukset ovat rikkaita ja yllättäviäkin. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Mikko Heiniön säveltämät kolme lyhyttä kansanlaulua Tirlil, Kesäyönä ja Pelimanni: Kaamoksen äänet soivat niissä iloluontoisesti, jopa vallattomasti mutta samalla kunkin laulajan ääni tietää millintarkkaan paikkansa.

Kaamos keikkailee säästeliäästi: mikäli näet konsertti-ilmoituksen, raivaa itsellesi vapaailta. Tämän porukan konsertti on taatusti elämys. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä