17.8.2015Teksti Mikko Saari

Kontrol: Tuhat sanaa

mikko_arvioi_tuhatsanaa

****

Idän ihmeiden ollessa huilaustauolla on bändin kitaristi Atte-Veikko Kemppaisella aikaa muihin musiikillisiin proggiksiin. Kontrol ei ole oikeastaan klassinen yhtye, vaan Atte-Veikon ja kosketinsoittaja-ohjelmoija Mikko Partasen duo. Levyn kansikuva on siis varsin totuudenmukainen.

Levyllä kuuluu kuitenkin yhtenäinen, kovin bändimäinen linja ja kuljettelu. Kontrollin perusidea on synnyttää materiaalia vahvasti suomipopin ja gospelrockin perinteisiin nojaten. Mielenkiintoiseksi homman tekee poikien soundi. Mikon koneiden ja Atte-Veikon kevytsärökitaroiden vuorottelun virtaus ei nyt suorastaan ole ennen kuulumatonta, mutta herrat luovat juttunsa harvinaisen hienolla tyylitajulla.

On makuasia, tykkääkö soundeista retrohenkisyyden vai mukavien melodioiden takia. Itse löydän nauttimisen helposti kummastakin perspektiivistä. Vaikka musiikista on hauska löytää vanhoja kaikuja, niin levy on kuitenkin selkeästi tämän päivän tuotos. Päävokalisti Atte-Veikko on myös sangen taitava äänentuotossaan.

Lyyrinen kuvio on nasevaa tavaraa, vaikka pienilta naiiviuksilta ei ole vältytty. Ehkäpä niihin jopa pyrittiin. Kummankin miehen tekemiä, rehellisen oloisia ja puhutteleviakin tekstejä lauletaan.

Tämän levyn voi huoletta asettaa vaikkapa seurakunnan nuorisotilojen musaksi tai antaa isosille kuultavaksi hartaudenvalmistelua varten. Kontrol on vahva vastaus joskus "kentältä" kuuluviin puheisiin gospelbändien vähenemisestä. Nämä herrat ovat tuottaneet kovin mallikkaan ja lupaavan levyn. Se valaa oikeasti uskoa koko genreen, varsinkin kun tietää heidän vielä keikkailevan kohtuullisen hyvään tahtiin.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä