22.12.2016

Kristalli: Riemullista Joulua!

****

k-51-2016-27-levyt kristilli riemullista joulua_45Tämä levy on paitsi kiintoisa kavalkadi harvemmin kuultuja ajan lauluja, niin myös näyttö hienosta seurakunnan kuorotoiminnasta. Kristalli on vuonna 2003 perustettu, kaikenikäisistä laulajista koostuva Oriveden seurakunnan sekakuoro. Porukkaa johtaa kanttori Kaarina Soronen, ja tämä on porukan neljäs äänite.

Joululevyjen helmasynti on usein yritys apinoida Kauneimpien joululaulujen settilistaa. Moisen rikkeen on Kristalli kiertänyt kaukaa, koska levyn kappalelistaus on tosi mielenkiintoinen. Soronen on tutkinut työssään muutakin kuin virsikirjaa ja joululaulunidettä. Mason/Wattsin Riemuita saa kulkee lähes praise-musiikin kentällä, kun taas perinteinen Oi saavu jo, Immanuel hivelee gregoriaanisen perinteen kohtaa sielussa. Yllätys on myös levyn päätösraita Bolingo, joka on kuin Jakarandan tuotantoa, riemukas ja svengaava afrogospel. 

Härmäläistä perinnettä levyllä ylläpitää Simojoen Valkoiset hiutaleet ja englantilaista taas Ah, iloitkaatte ystävät. Raamatullista sanomaa kuullaan taas Sorosen omasta sävellyksestä Jesaja 9. Levyä voisi luulla eri kuorojen kokoelma-äänitteeksi, ellei lauluosuuksien perussoundi olisi niin samanlähtöinen. Näin ne kuorojen levyt pitää tehdä, rohkeasti, omaleimaisesti, uutta ja vanhaa työstäen – kuulijaa yllättäen. Pisteet Oriveden suuntaan!

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä