16.7.2015Teksti Mikko Saari

Tapani Rinne & Teho Majamäki: Under the Ground

mikkoarvioi_rinne&majamäki

Kesäposti toi mielenkiintoisen yhteistyölevytyksen. Tapani Rinne (s.1962) on Pohjoismaiden arvostetuimpia puhallinsoittajia. Rinteen tunnetuimpiin yhtyeisiin kuuluu RinneRadio, jonka lisäksi hän on tehnyt lukemattoman määrän yhteistyöprojekteja eri artistien kanssa. Teho Majamäki (s.1971) on monipuolinen lyömäsoitintaiteilija. Hänen tunnetuin projektinsa lienee Ismo Alanko Teholla.


Tämä levy on eräänlaista jatkoa kaksikon pari vuotta sitten ilmestyneelle Inside the Temple -levylle. Se kiekko purkitettiin Intiassa, munkkien pyhissä luolissa. Tämä levy taas on äänitetty juuri valmistuneen Kehärata-tunneliston syvyyksissä, rakennusvaiheen aikana tietenkin. Liikuteltava studio tallensi kaksikon luomat äänimaailmat 35 metrin syvyydessä. Pääinstrumentteina kuullaan bassoklarinettia ja marimbaa.

Musiikki on rauhallista, meditatiivista ja hyvin yksinkertaista. Äänet viipyilevät. Kahden miehen instrumentit aivan kuin keskustelevat rytmikkäästi keskenään. Levyn yhteydessä ei oikeastaan voi puhua kappaleista, vaan äänimaailmakohtauksista. Voisi hyvin kuvitella musiikin olevan jonkin taiteellisemman leffan soundtrackilta tai taideinstallaation oheismusiikkina.

Tieto levyn synnystä antaa sen kuunteluun tarpeellista lisämaustetta. Itsenäisenä taiteenaan se on hieman yksioikoista, mutta toimii mielentilan seesteyttäjänä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä