25.1.2018

Lauri Porra: Entropia

k-04-2018-27-Levyt Laura PorraKauas on tultu ajasta, jolloin säveltäjä Lauri Porra (s.1977) oli tuttu vain metalliyhtye Stratovariuksen basistina. Ennen tätä levyä hän on julkaissut kolme sooloalbumia. Lisäksi Porra on säveltänyt musiikkia useisiin elokuviin, tv-sarjoihin, radioon sekä mainoksiin. Uutuuslevyllään hänellä on yhteistyökumppaneina Räppäri Paperi T ja Lahden sinfoniaorkesteri johtajanaan Jaakko Kuusisto. Porralle tyypillisesti se ei ole tavanomaisin yhdistelmä.

Levyltä nousee esiin liki 20-minuuttinen teos Kohta. Se on Paperi T:n sanoittama polveileva ja kokeellinen järkäle, jossa räppäri toimii sinfoniaorkesterin solistina. Porran mukaan tarkoitus on ollut luoda uusi musiikillinen maaperä, jossa ei räpätä orkesterin tahdissa tai soiteta orkesterilla räppiä, vaan elementit kohtaavat toisensa tasaveroisina. Teos on kuin eksistentialistinen sanoitettu ja sävelletty lyhytelokuva, jossa on vuoroin abstrakteja, vuoroin konkreettisia kohtauksia.

Levyn muut teokset, Domino ja nimikappale Entropia, ovat progressiivisen ilmaisun ja klassisen musiikin punoksia. Ensimmäisessä Joonas Riipan jazzahtavat rummut ja Aki Rissasen piano seikkailevat. Jälkimmäisessä Porra kuljettelee sähköbassoaan eklektisesti. 

Soundtrack-maisemoinnin ja Porran isoisoisän Jean Sibeliuksen romanttisimmat teokset mieleentuova kokonaisuus on kiehtova kokonaisuus. Jos kokeellinen klassinen ilmaisu tai progressiivinen ilmaisu kiehtoo, tämä levy on sinua varten.  

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä