Leonard Cohen: You want it darker

k-46-2016-26-You want it darker

Sony Music
*****

Mestari poistui keskuudestamme, hiljentykäämme hänen viimeisen levynsä ääreen! 82-vuotias Cohen poseeraa kannessa rööki kädessään, vaikka on aikoinaan lopettanut. Levyn nimikappaleessa hän laulaa: ”You want it darker, we kill the flame.” Cohen sammuttaa itse sytyttämänsä valon. Mutta ennen sitä, kuin ironisesti hymyillen väistämättömälle kohtalolle, hän sytyttää liekistä ensin savukkeensa. Koska tuossa iässä saa jo tehdä mitä vain.

 Cohenin uusien studiolevyjen jälkimmäisin kolmas osa ei ole laulajan kliseinen testamentti tai tilinpäätös, vaikka niin ehkä äkkiseltään luulisi. Mainitussa nimikappaleessa hän tosin lausuu ihanalla maneerillaan ”Hineni Hineni, I’m ready, my Lord” tuoden näin juutalaista traditiotaan lähemmäs itseään ja kuulijaansa. Tämä levy ei ole temaattisessa erityisasemassa, koska kuolema ja eksistenssi on aina ollut hänen tuotannossaan iholla. Nyt hän vain toteaa olevansa valmiimpi väistämättömään lähtöön kuin aikaisemmin.

 Maestron ääni on aina saavuttanut minut pintaa syvemmälle, mutta nyt tuntuu kuin hänen syvä, kohtalokas soundinsa tulisi aivan kaiuttimien pinnan takaa tai läheltä omaa korvaa. Aivan kuin hän laulaisi ja puhuisi kaikista maailman ihmisistä juuri ja vain minulle varmistaen jokaisen äänenpainon perille menon.

Tuottajana toiminut Adam Cohen on onnistunut luomaan isänsä viimeiselle levylle upean ja minimalistisen äänimaailman, jossa yksittäiset äänet ovat herkän suuria, sangen tarkoituksenmukaisia. Toivon, että tämä mestariteos löytää kuulijansa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä