26.4.2018

k-17-2018-23-Mikon levyt  Walz for Better Times

Matti Kallio: Walz for Better Times

Voi niitä aikoja, kun kikkoon ei päästetty ”pirunkeuhkoja”, haitaria. Sittemmin näkemykset ovat avartuneet. Tapasin haitaristi. Matti Kallion ensimmäisen kerran viime vuosituhannella, kun hän oli soittamassa Suomalaisessa Messussa. Sen jälkeen miehestä on tullut musiikin moniottelija, joka on ollut mukana yli sadalla levyllä ja työskennellyt muun muassa Värttinän, Hectorin ja Björkin kanssa.

Levyn kymmenen instrumentaalikappaletta ovat kaikki Kallion omaa käsialaa. Taitavalla triokokoonpanolla (mukana kontrabasisti Hannu Rantanen ja kielisoitintaitaja Petri Hakala) tehty kokonaisuus antaa Kallion musiikillisesta sielunmaisemasta runsaan kuvan.

Pohjoismaisen haikeista sävelistä siirrytään vaivatta irlantilaisiin tunnelmiin ja siitä taas äänimaisemajazzin puolelle. Välillä haitari soi kuin ihanan kliseisessä 60-luvun ranskalaiselokuvassa. Jossain kohtaa Kallio hurjistuu komppaamaan miltei rokkivaihe päällä kollegansa Kimmo Pohjosen malliin.

Äänite on erikoisella tavalla samalla maanläheinen ja toisaalta suuria korkeuksia tavoitteleva, herkullinen ja monikanttisen linjakas kimara. 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä