22.6.2017

Michael Kiwanuka: Love & Hate

*****

k-25-2017-27-Levyt1Välillä tällä palstalla tuodaan esiin listaykköstavaraakin. Michael Kiwanuka on 30-vuotias suomalaistunut ugandalaissyntyinen lontoolaismuusikko, joka osuu monin tavoin häränsilmään kakkosalbumillaan. Love & Hate nousi brittilistojen ykköseksi. Hesari ja Soundi antoivat sille 5/5 pistettä. Ensi kuussa heppu on Pori Jazzin päälavalla. Mistä ilmiöstä on kyse?

Kiwanuka operoi ääritunteikkaalla äänellään monipuolisen soul-ilmaisun parissa. Jenkkilän maitosuklaapoppi-soulin sijaan levyltä nousevat esiin persoonalliset kappaleet ja niiden yksilölliset, rouheatkin esitystavat. Tuottaja Danger Mouse on käsitellyt kappaleita kuin omintakeisia persoonia. Jokaisen tuotoksen takana on poikkeuksellisen kovatasoinen laulu, joihin Kiwanuka on vuodattanut sieluaan ja sydäntään koko elon kirjon kattaukselta. Sekä välillä iskenyt kitarastaan yllättäviä ääniä sinne tänne.  

Tutustumisen arvoiseen kokonaisuuteen voi hyvin ottaa tuntumaa kahden ensimmäisen kappaleen avulla: Cold Little Heart on iso, sydäntäriipivä balladipaisuttelu, joka tutustuttaa artistin tunneskaalaan syvästi. Black man in a White World on tarttuva, gospelhenkinen kannanottoveisu. On hiven kornia verrata Kiwanukaa soullegenda Marvin Gayeen, mutta tulkintaa ei jätä mahdollisuuksia muuhun. Laulelmahenkisistä, pienemmistä kappaleista tulee taas mieleen pehmeäsoundinen Terry Callier. Jos matkaatte Poriin tulevana kesänä, Kiwanukan keikkaa ei saa jättää väliin. Uskallan väittää, että luvassa on jotain legendaarista.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä